Cold pad batch dyeing method for sustainable textile production - Akyıldız, Serap Müjgan (My University, 2017)
Tekstil endüstrisi, tüm dünyada ülkelerin ekonomik kalkınması için en önemli sektörlerden biridir. Türkiye, Avrupa'nın ikinci önemli tekstil tedarikçisidir. Tekstil endüstrisi, kompleks üretim süreçlerinde yoğun su, enerji kullanımı ve özellikle boyama işlemlerinde yüksek miktarlarda kimyasal madde tüketimi ile bilinir. Tekstil sanayi, Türk imalat sanayinde %15'lik pay ile (191.5 milyon ton) endüstriyel su tüketiminin ikincisidir. Ayrıca, Türk imalat sanayinde enerji tüketiminde %10 pay ile tekstil endüstrisi üçüncü sıradadır. Günümüzde, çevresel ayak izinin genel kavramı, çevre kirliliği kontrolü olarak adlandırılan reaktif bir yaklaşımdan, daha temiz sürdürülebilir üretim olarak adlandırılan proaktif bir yaklaşıma doğru kaymaktadır. Tekstil ıslak prosesler, tekstil endüstrisi için temel çevre meselesidir, çünkü atıksular genellikle yüzey aktif maddeler, boyalar, pigmentler, reçineler, inorganik tuzlar, ağır metaller, biyositler içerdiğinden yüksek kimysal oksijen ihtiyacı, renk ve tuz içerirler. Tekstil ıslak proseslerde, boyama % 25 pay ile en yüksek paya sahiptir.Doktora tezim, Ekoten Sun Holding tekstil boyama fabrikasında gerçekleştirilmiş olup , gercek proses operasyon verileri ve 200 kg kumaş boyama kapasitesi ile geleneksel Jet Boyama ve ekoloji dostu Soğuk Yıkama Boyama yöntemleri kullanılarak hazırlanmıştır. Koton ve punto di roma (%70 viskon, %25 polyester, %5 likra) kumaşları, 3 renk (beyaz, maci, siyah) olarak boyanmıştır. Soğuk Yıkama Boyama uygulaması ile, su, enerji, boyaların ve yardımcı kimyasalların tüketimleri sırasıyla %22-72; %27-60; %20-40, ve %29-92 azalmıştır. Atıksuların biyolojik oksijen ihtiyacı, kimyasal oksijen ihtiyacı ve askıda katı madde miktarı sırasıyla %2-87%; %2-87% ve %8-80 oranlarında azalmıştır. Soğuk Yıkama Prosesi ,çevre dostu olması sebebiyle çok önemlidir ve sürdürülebilir tekstil boyama işlemi yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Textile industry is one of the most important sectors for the economic development of countries all over the world. Turkey is the second important textile suppliers of Europe. Textile industry is known with its intensive water, energy usage in complex production processes and high quantity of chemicals consumption especially in dyeing processes. Textile industry is the second in industrial water consumption with a share of 15% (191.5 million tonnes) in Turkish manufacturing industry. Also, textile industry is the third with 10% share in energy consumption in Turkish manufacturing industry. Nowadays, the general concept of environmental footprint is shifting from a reactive approach referred to as “environmental pollution control” to a proactive approach referred as “cleaner sustainable production”. Wet processing of the textile is the main environmental concern for the textile industry due to wastewaters generally contain surfactants, dyes, pigments, resins, inorganic salts, heavy metals, biocides, and therefore they include high chemical oxygen demand (COD), color and salt. In wet processing activities, dyeing has the highest share with 25% share.My doctorate thesis study was conducted in Ekoten (Sun Holding) textile dyehouse using actual operational data with a dyeing fabric capacity of 200 kg by using conventional Jet Dyeing and ecofriendly Cold Pad Batch dyeing technology. Cotton and puntu di roma (70% viscone, 25% polyester, %5 lycra) fabrics are dyed with three colors (White, navy, black). By the application of CPB dyeing water, energy, dyes, and auxiliary chemical consumption of dyeing are decreased by 22-72%; 27-60%; 20-40%, and 29-92%, respectively. BOD, COD and TSS of wastewater are decreased 2-87%; 2-87%; 8-80%, respectively. CPB Technology is very important that is “environmental friendly”, and allow us to help produce sustainable textile dyeing.
Keywords: Sustainable Textile Production; Sürdürülebilir Tekstil Üretimi Cold Pad Batch Dyeing; Teknoloji; Tekstil endüsrisi