Malign melanom, endobronşial metastaz - KOCAKAYA, DERYA; OLGUN YILDIZELİ, ŞEHNAZ; ERYÜKSEL, SEMİHA EMEL; ÇELİKEL, ÇİĞDEM; KARAKURT, SAİT (My University, 2009)
Amaç: Malign melanoma melanositlerin malign transfomayonu sonucu gelişir.Pulmoner metastazını pulmoner arterlere ulaşan tümör embolileri yoluyla yapar.Endobronşial yayılımlı malign melonom vakaları sınırlı sayıdadır. Gereç ve Yöntem: Nadir görülen endobronşial yayılım yapmış bronkoskopi ile tanı koyduğumuz vakamızı sunduk. Bulgular: 42 yaşında bayan hasta nefes darlığı şikaye ile başvurdu. 2006 da tanı konan sır a konjenital dev nevüs tanısı mevcu u.5 paket/yıl sigara hikayesi mevcu u. Fizik muayenede bel bölgesinde 25x15 cm boyularında yaklaşık tüm lumbar bölgeyi kaplayan gluteal bölgeye de yayılan dev nevüsü mevcu u. Vücu a özellikle sır a ve saçlı deride birden fazla çok sayıda nevüsler izlendi. Nevüslerde renk değişikliği tariflemiyordu. Sır aki dev nevüste kalınlaşma belir yordu. Solunum sistemi muayenesi doğaldı.Aksiller ele gelen 1x2 cm lik lenfadenopa si mevcu u. PA akciğer grafisinde sol hilar bölgede düzensizlik ve dansite ar şı mevcu u. Toraks BT’de sol üst lobda 40x30 mm kitlesel lezyon mevcu u. Bronkoskopide sol akciğer üst lob girişinde nevüs tarzında siyahımsı mukozadan kabarık endobronşial lezyon izlendi. Alınan bronkoskopik biyopsi, rça ve bronkoalveolar lavaj materyalleri malign melonom ile uyumlu geldi. Sonuç: Malign melanoma bağlı endobronşial metastaz nadirdir. Literatürde 1966-2002 yılları arası yapılmış geniş taramada 204 akciğer dışı kaynaklı endobronşial metastaz vakası saptanmış olup bunları sırasıyla meme(%35), böbrek(%17), kolon ve rektum(%15) oluşturmaktadır.. Deri kanseri vakaları sadece 9 vaka olup , 7’si malign melanom kökenli saptanmış r. Tanıda primer akciğer kanserinden ayırtetmek için bronkoskopi şar r. Malign melannomaya bağlı endobronşial metastazı olgumuzu literatürde nadir görülmEsi nedeniyle sunduk.
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Göğüs Hastalıkları ve Allerji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Chest Diseases and Allergy; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; SOLUNUM SİSTEMİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; RESPIRATORY SYSTEM; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Solunum Bakımı; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Akciğer ve Solunum Tıbbı; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Respiratory Care; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Pulmonary and Respiratory Medicine; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine