ÖZERK İŞLEVSELLİK İNDEKSİ'NİN TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı Özerk İşlevsellik İndeksi'nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini incelemektedir. Araştırmanın çalışma grubu 171 öğretmenden oluşmaktadır. Özerk İşlevsellik İndeksi'nin yapı geçerliğini incelemek için uygulanan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda üç boyutlu modelin (öz-tutarlılık, dışsal etkiye duyarlılık ve ilgi) uyum değerlerinin yeterli olduğu görülmüştür (x²= 170,07, sd= 85, RMSEA= .077, CFI= .92, IFI= .92, , RMR= .073, SRMR= .083). Özerk İşlevsellik İndeksi'nin iç tutarlılık güvenirlik katsayıları üç alt boyut için sırasıyla .79, .76, .83 ve ölçeğin bütünü için .72 olarak bulunmuştur. Ölçekteki maddelerin düzeltilmiş madde toplam korelasyonları .42 ile .70 arasında değişmektedir. Araştırmanın sonuçları Özerk İşlevsellik İndeksi'nin Türkçe formunun bilimsel araştırmalarda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir

The aim of this study is to investigate the validity and reliability of Turkish version of the Index of Autonomous Functioning. The sample of this study consisted of 171 teacher. The results of confirmatory factor analysis demonstrated that the 15 items loaded on three factors (authorship/self-congruence, interest-taking, and low susceptibility to control; x²= 170,07, df= 85, RMSEA= .077, CFI= .92, IFI= .92, , RMR= .073, SRMR= .083). The internal consistency reliability coefficients of the subscales were .79, .76, .83 respectively and .72 for overall scale. The corrected item-total correlations ranged between .42 and .70. Overall findings demonstrated that Turkish version of the Index of Autonomous Functioning can be used as a valid and reliable instrument
THE VALIDITY AND RELIABILITY OF TURKISH VERSION OF THE INDEX OF AUTONOMOUS FUNCTIONING