Simülasyon teorisi bağlamında gündüz kuşağı televizyon programlarında şiddetin sunumu : gerçek hayat hikayeleri - Tatoğlu, Mehmet Furkan (My University, 2023)
Jean Baudrillard’ın 1970’li yıllarda üzerine çalışmaya başladığı Simülasyon Teorisi, Batı uygarlığının kurmuş olduğu sistemin amacını, hedeflerini, fikirlerini ve illüzyonunu kaybettiğini ortaya koyan temel bir kavramdır. Bu evrende gerçeklik başta olmak üzere demokrasi, insan hakları ve değerleri, ideoloji ve özgürlükler, insana ait gerçek duygu ve düşünceler anlamını yitirmiştir. Simülasyon evreni artık imaj ve imgelerin, dezenformasyon ve spekülasyonların var olduğu bir dönemi işaret etmektedir. Simülasyon çağında kaybedilen tüm bu değerler, televizyon başta olmak üzere kitle iletişim araçları vasıtasıyla yeniden üretilmektedir. Kaybedilen gerçeklik, simülakrlar aracılığıyla imge ve göstergeler arasına gizlenerek, bir gerçeklik olarak algılanan görünümlere dönüşmektedir. Simülasyon çağında ülkemizde giderek daha büyük bir sorun haline gelen televizyon programlarındaki şiddet unsurunun da ekranlarda sürekli olarak yeniden üretimi yapılmaktadır. Gündüz kuşağında yayınlanan ve gerçek hayat hikayelerinin anlatıldığı programlarda şiddet unsurunun yoğun olarak işlendiği TV içeriklerin başında gelmektedir. Bu programlar, toplum içerisinde meydana gelen ve şiddetin uç noktalarını temsil eden olayları kasıtlı olarak seçerek ekranlara getirmekte ve insana ait gerçek hikayeleri manipüle ederek reyting amacı doğrultusunda kullanmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada, televizyonun dramatik kurgusal sürecinden geçen ve geçmişte bir gerçekliğe sahip olan gerçek hayat hikayelerinin nasıl gösteriye dönüştürülerek sunulduğu sorgulanmıştır. Bir şiddet unsuru olarak karşımıza çıkan gerçek hayat hikayeleri programlarındaki şiddet olgusunun sunumunun nasıl yapıldığı, şiddetin gerçekliğinin nasıl yeniden üretildiği ve hipergerçekleştirildiği çalışmanın amacı doğrultusunda araştırılmıştır. Bu çerçevede gündüz kuşağının popüler bir gerçek hayat hikayeleri olan “Müge Anlı ile Tatlı Sert” TV rneklem olarak ele alınarak son dört sezondan birer bölümü içerik çözümlemesi yöntemiyle analiz edilmiştir.

Simulation Theory, on which Jean Baudrillard came into studying in 1970s, is a concept that essentially reveals that the system established by western civilization has lost its purpose, ideas, goals and illusion. Maintained by Baudrillard, humanity, particularly in the West, lives in a simulation universe. In this universe, reality, democracy, human rights and values, ideology and freedoms, and actual senses and thoughts that once existed and associated to humanity have lost their signification. The simulation universe now indicates a period in which images and imageries , additionally, disinformation and speculations prevail. All these values lost in the era of simulation are reproduced through mass media, remarkably television. The vanished reality is transformed into images perceived as reality by being hidden between images and signs through simulacra. The fact of violence in television programs, which has become a flourishing problem in our country in the age of simulation, is constantly replicated on the screens. The reality shows dealing with real-life stories, broadcasted in daytime generation, are also programs in which the domain of violence is intensely handled. These programs intentionally display by picking out the incidents standing for the extremes of violence in the society. In this context, in this study, it was investigated that how real life stories modified through the fictional process of television and had a reality in the past, were converted into a show in such programs and hyperrealized. The aim of the study is to reveal that how the phenomenon of violence in real life story programs, which we come up as a dominant of violence, is presented and a synthetic violence reality is produced. In this sense, Muge Anlı ve Tatlı Sert TV program, which is a popular reality show instance of the daytime generation, was taken as a sample and one episode of each of the four seasons chosen retrospectively from today was analyzed by content analysis.
Keywords: Hipergerçeklik; Hyperreality; Simulacra; Simulations (Psychology); Simülakr; Simülasyon; Simülasyonlar (Psikoloji); Şiddet; Television broadcasting; Television programs; Television Shows; Televizyon Programları; Televizyon Programları : Simulation; Televizyon yayıncılığı; Turkey; Türkiye; Violence