Hemşirelerde merhamet yorgunluğu ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki - Zeren, Sümeyye (My University, 2022)
1. ÖZET Hemşirelerde Merhamet Yorgunluğu ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki Öğrenci: Sümeyye ZEREN Danışman: Doktor Öğretim Üyesi Semanur Kumral ÖZÇELİK Hemşirelik Amaç: Araştırma, hemşirelerde merhamet yorgunluğu ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırma İstanbul İlinde bir devlet hastanesinde çalışmakta olan 225 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu, Merhamet Yorgunluğu- Kısa Ölçeği (MY-KÖ) ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği (İANÖ) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student’s t test, One-way ANOVA test, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis-H test ve Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 31,68 ± 7,31 yıl olup, %78,2’si kadın, %76,4’ü lisans mezunu ve %50,7’si 1-5 yıl mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin MY-KÖ toplam ve ikincil travma, mesleki tükenmişlik alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 59,36±24,92, 20,62±10,85, 38,74±16,42 olarak, İANÖ puan ortalaması ise 2,65±1,19 olarak bulundu. Hemşirelerin İANÖ’den aldıkları puanlar ile MY- KÖ toplam puan ve ikincil travma, mesleki tükenmişlik alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla; r=0,456, p<0,001; r=0,291, p<0,001; r=0,500, p<0,001). Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerde merhamet yorgunluğu ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif yönde, anlamlı ilişki olduğu saptandı. Hemşirelerde merhamet yorgunluğu arttıkça işten ayrılma niyeti artmaktadır. 2.

The Relationship Between Compassion Fatigue and Intention to Leave Work in Nurses Student: Sümeyye ZEREN Assistant Professor Semanur Kumral ÖZÇELİK Department: Nursing Aim: The study was conducted to examine the relationship between compassion fatigue and intention to leave work in nurses. Materials and Methods: The descriptive and correlational research was conducted with 225 nurses working in a state hospital in Istanbul. Information Form, Compassion Fatigue-Short Scale and Turnover Intention Scale were used to collect data. Descriptive statistics, Student’s t-test, one-way ANOVA test, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis-H test and Pearson Correlation Analysis were used to evaluate the data. Results: Nurses mean age was 31.68 ± 7.31 years, 78.2% of them were women, 76.4% had bachelor’s degree and 50.7% had 1-5 years of professional experience. Nurses’ Compassion Fatigue-Short Scale total and secondary trauma, job burnout subdimension mean scores were 59.36±24.92, 20.62±10.85, 38.74±16.42, respectively, and their mean score from the Turnover Intention Scale was 2.65±1.19. A positive, statistically significant correlation was found between nurses’ Turnover Intention Scale scores and the total score of the Compassion Fatigue-Short Scale and their secondary trauma and job burnout sub-dimension scores (r=0.456, p<0.001; r=0.291, p< 0.001; r=0.500, p<0.001, respectively). Conclusion: As a result of the research, it was concluded that there was a positive and significant relationship between compassion fatigue and intention to leave work in nurses. As nurses’ compassion fatigue increases, their turnover intention increases.
Keywords: compassion fatigue; Health; Hemşirelik; Hospital; intention to leave; nurse; Nursing; Sağlık