Çocuklara yönelik süreli yayınlarda çevre konusunun din eğitimi açısından incelenmesi - Akçay, Elif (My University, 2010)
evre, Çevre Sorunları, Çevre Temizliği, Dini Çocuk Dergileri, Çocuk Eğitimi, Din Eğitimi. ÖZET ÇOCUKLARA YÖNELİK DİNİ SÜRELİ YAYINLARDA ÇEVRE KONUSUNUN DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Araştırmada, çocuklara yönelik dini süreli yayınlarda Diyanet, Bizim Bahçe, Birdirbir ve Can Kardeş Çocuk Dergileri’nin çevre konusundaki yazıları belirlenerek din eğitimi açısından incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma girişle birlikte 5 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın amacı, önemi, yöntemi ve sınırlılıklarından bahsedilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde, tezin temelini oluşturan kavramsal ve kuramsal çerçeve üzerinde durularak, çevre, ekoloji, çevre sorunları açıklanmış, çevre sorunlarına yönelik çözüm arayışları araştırılmıştır. Üçüncü bölümde çevre konusu İslamî açıdan ele alınarak Kur’an-ı Kerim ve Peygamber’in sünnetinden örneklerle insan-çevre ilişkisinin nasıl olması gerektiği üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde araştırma kapsamındaki dergilerde çevre konusundaki yazılar belirlenerek incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise araştırmanın sonuçları değerlendirilmiş, önerilere yer verilmiştir. environment, environment problems, environment cleanup, religious children’s magazine, child education, religious education.

Analyzing Environmental Issue in Terms of Religious Education in Religious Broadcasting for Children In this research, environmental issues have been inspected in terms of religious education by assigning the articles about environmental issues in Diyanet, Bizim Bahçe, Birdirbir and Can Kardeş Çocuk religious broadcastings. Including the introduction, the research consists of five parts: The introduction tells about the aim, importance, method and limits of the research. In the second part of the research, emphasizing conceptual and theoretical frame, which form the basis of the thesis, environment, ecology, environment problems have been explained and the solutions regarding the environment problems have been searched. In the third part, the issue of how should be the relationship between the individual and environment has been elaborated by dealing with the environment issue in terms of Islamic point of view, with references to the Holy Qoran and the Sunnah, In the fourth part, the articles throughout the magazines within the scope of the research have been studied and evaluated. In the fifth and last part, the results of the research have been assessed and suggestions were given place.
Keywords: Çevre Eğitimi; Din Eğitimi; Din Eğitimi, Çocuklarda