Bir İstanbul endemiği olan Colchicum Micranthum (liliaceae)’un autekolojik özellikleri - Şahin,Muharrem (My University, 2014)
BİR İSTANBUL ENDEMİĞİ OLAN Colchicum micranthum BOISS. (Liliaceae)’IN AUTEKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada, Liliaceae üyesi olan Colchicum micranthum BOISS.’in Kartal - Pendik dahilinde yaşayan, gerek populasyon gerek tek olarak dağılım gösteren populasyonunun yetişme ve yaşama koşulları, bitki ve toprak ilişkileri araştırılmış ve ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı bir İstanbul endemiği olan Colchicum micranthum BOISS. ‘in yetiştiği torağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini, yetiştiği bölgenin topografik ve biyoiklim özelliklerini, bitkinin çeşitli organlarındaki N,P ve K miktar ve yüzdelerini tespit edip korunması için öneriler geliştirmek sunmak, Kartal - Pendik civarında yayılış gösteren Colchicum micranthum BOISS. türünün autekolojik özelliklerini tespit etmektir. Bitkinin yetiştiği toprağın pH tayini, toprağı suyla doygun hale getirip hazırlanan toprakta oluşan hidrojen iyon aktivitesini standart elektrotlar ve pH metre yardımıyla potansiyometrik olarak yapılmıştır. Karbonat tayini, HCl ile Scheibler kalsimetresi ile, organik madde tayini, Modifiye Walkeley-Black-Yaş Yakma Yöntemiyle (Total Azot Modifiye edilmiş Kjeldahl Metodu ile, Fosfor Olsen ve arkadaşları yöntemiyle) bulunmuştur. Bitki bünyesindeki Azot, Yaş Yakma Yöntemiyle; Na, P ve Ca, ICP ile ölçülmüş; K, Alev fotometresi ve Kjeldahl yöntemi ile ölçülerek analiz sonuçları bulunmuştur. Çalışma sonunda bitkinin toprak tekstürü bakımından genellikle kumlu-tın toprakları tercih ettiği anlaşılmaktadır. Topraktaki besleyici nutrient elementler bakımından ise oldukça geniş bir spektrumda hayatını sürdürebildiği anlaşılmıştır. Ancak Potasyum ve Bakır bakımından oldukça zengin toprakları tercih etmektedir. Mangan ve Bor’un az miktarda olması gelişiminde etkili olmaktadır. Autekoloji, Colchicum micranthum BOISS., İstanbul, Kartal, Pendik

AUTECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF Colchicum micranthum BOISS. (Liliaceae), AN ENDEMİC SPECIES FOR İSTANBUL This study, which is member of Liliaceae family, Colchicum micranthum Boiss. Kartal living within Pendik, both as a single distrubuted to the population and living conditions of population growth, plant and soil relationships expored revealed. The aims of this study are to find out of the physical and chemical properties of the soil, bioclimatic features of habitat of plant, N, P and K quantities and percentages in various organs of Colchicum micranthum Boiss. as being İstanbul endemic; in addition, to determine ecological needs and autecological properties of this species Determination of the soil pH where the plant grows was realized, in the soil with water saturated the soil or a salt soltion with a certain amounts involved through preparation and thus prepared the soil in which the hydrogen ion activity of the Standard electrodes and pH meters, with the helpof potentiometric was carried out. The carbonnate determination was realized by using of HCl and Scheibler Calcimeter. The organic matter determination with modified Walkeley-Black Wet Ashing method, total N with modified Kjeldahl method P with Olsen method were reailized. The N determination in the blont body was realized by mean, of the Wet-Ashing method whilst Na, P and Ca were found out by using of ICP. Determination of K was realized by using of Flame-Photometer and Kjeldahl method. At the end of the working of the plant in tems of soil texture is usually understood to prefer sandy loam soils. In terms of nutrient elements in the soil nutrient is generally understood that a wide spectrum, are able to sustain life. Prefer soils rich in K and Cu. The small amount of B and Mn, development is more effective. Autecology, Colchicum micranthum Boiss, İstanbul, Kartal, Pendik
Keywords: Autekoloji --Kartal; Bitkiler; Biyoloji; Ekoloji; Pendik