Vergi hukuku ve cinsiyet politikaları ilişkisi - Kapucu, Gizem (My University, 2025)
Cinsiyet eşitsizliği hayatın ve hukukun her alanında olduğu gibi vergi hukukunda da açık ya da örtük olarak ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan vergi hukuku cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında bir araç olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle vergi hukukunun cinsiyet etki analizi son derece önemlidir, çünkü vergi toplumdaki cinsiyet eşitsizliğini artıran veya azaltan bir faktör olabilir. Çalışma, vergi hukukunda cinsiyet ayrımcılığına ilişkin sorunları tespit edip hukuki ilkeler ışığında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, vergi hukukunun cinsiyet eşitliğini destekleyecek şekilde nasıl kullanılabileceğini ve eşitsizlikle nasıl mücadele edilebileceğini de incelemektedir. Bu hedefler doğrultusunda çalışmada dogmatik-normatif hukuk yöntemi ile eleştirel hukuk yöntemi kullanılmıştır. Bu iki ana yönteme ek olarak karşılaştırmalı hukuk yönteminden yardımcı yöntem olarak yararlanılmış; bu kapsamda çeşitli hukuk sistemlerindeki gelişmeler incelenmiştir. Çalışma, vergi hukuku ve cinsiyet politikalarını ayrımcılık yasağı, eşitlik ilkesi, özel hayata saygı hakkı, evlenme ve aile kurma hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı gibi bir dizi temel hak ve özgürlük perspektifinden ele almış ve vergi sistemlerinde bu hakların daha etkin kullanılabilmesine yönelik öneriler getirmiştir.

Gender inequality is a phenomenon affecting every sphere of life and law, can also be found in the field of tax law, whether explicitly or implicitly. Additionally, tax law can also be used as a tool to achieve gender equality. The gender impact analysis of tax systems is therefore highly important, as taxes can be a factor that widens or narrows the gender gap in society. This study aims to identify instances of gender discrimination within tax law and evaluate them in light of legal principles. It also examines how tax law can be employed to promote gender equality. In order to achieve these objectives, the study employs a dogmatic-normative approach and critical legal theory; reinforced by the use of comparative law as an auxiliary method. Within this framework, legal issues and developments in different tax systems are analysed. The study concludes with a series of recommendations for measures that could be implemented to enhance the effectiveness of these rights within tax systems.
Keywords: ayrımcılık; cinsiyet; Cinsiyet ayrımı; discrimination; equality; eşitlik tax; gender; Law and legislation; Sex discrimination; Taxation; toplumsal cinsiyet; Turkey; Türkiye; vergi; Vergi hukuku; Yasa ve yasama