Brand equity assets’ influence on consumer preference for foreign apparel brands - İzci, Aslı Yılmaz (My University, 2011)
Yabancı Marka Satın Alım Tercihi, Marka Değeri Marka Değeri Bileşenleri, Tüketici Davranışı, Hazır giyim ÖZET MARKA DEĞERİ BİLEŞENLERİNİN TÜKETİCİNİN YABANCI MARKA KIYAFET SATIN ALMA TUTUMU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Bu çalışma, Türkiye hazır giyim sektöründe, marka değeri ile bileşenleri ve müşteri tutumu arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmanın ana çatısını, Keller (1993) ve Aaker (1991)’in marka değeri modelleri oluşturmaktadır. Özellikle Aaker Modeli temel alınarak marka değerini oluşturan “algılanan kalite, marka farkındalığı, sadakat ve marka çağrışımları” ve alt başlıklarından oluşan bağımsız değişkenler belirleyici olarak kullanılmıştır. Çalışma kapsamında, tüm testler ve incelemeler yabancı ve yerli hazır giyim marka değerinin karşılaştırmalı ölçümü için yapılmıştır. Sonuçlara göre, algılanan kalite müşteriler için en önemli belirleyici faktör olarak görülmektedir. Bunun yanında marka sadakati marka bileşenleri arasında yabancı marka tercihini olumsuz etkileyen yani yabancı marka tercihi nedenleri arasında yer almayan bir bileşen olarak bulunmuştur. Yaş, eğitim seviyesi ve meslek açısından da Aaker’in modeli analiz edilmiş olup en çok mesleğin, daha az bir etken olarak ise yaşın marka değeri bileşenlerini değiştirdiği, etkilediği görülmüştür. Bunun yanında eğitim seviyesinin pek bir farklılık yaratmadığı saptanmıştır. Foreign Brand Purchase Preference, Consumer Behavior, Brand Equity, Brand Equity Assets, Apparel Products

BRAND EQUITY ASSETS’ INFLUENCE ON CONSUMER PREFERENCE FOR FOREIGN APPAREL BRANDS This study focuses on the relationship between brand equity assets and their effect on consumer purchase intentions in Turkish apparel. This study is primarily inspired from the conceptual frame work of brand equity models of Keller (1993) and Aaker (1991). Especially Aaker’s brand equity model consisting of brand loyalty, perceived quality, brand associations and brand awareness dimensions and thier sub dimensions are used as variables to measure customer perceptions. A set of fifty variables were created to identify the relationship. According to the results perceived quality is found to be the mostly and brand loyalty found to be the least affecting items of brand equity on foreign brand purchase preference of the consumers. The Aaker’s model was also analyzed considering demographics. The results of this study showed that; occupation and age affect brand equity assets on the other hand education level has no affect on differentiation of these assets.
Keywords: Hazır Giyim; Marka Değeri; Marka Tercihi; Satın Alma; Tüketici Davranışı