Türkiye’de e-ticaretin kadın girişimciler üzerindeki etkisi - Saraç, Nezihe Sevi (My University, 2020)
Ülkemizde kadınlar, çalışma hayatında erkeklere oranla geri planda tutulmuş ve kendilerine yüklenen eş, anne, ev hanımı vb. toplumsal roller sebebiyle çalışma hayatlarına ya ara vermek ya da işlerini sonlandırmak zorunda kalmıştır. Ancak bilgisayar teknolojilerinin sunduğu fırsatlar sayesinde kadınlar hem toplumsal rollerini yerine getirebilme hem de İnternet üzerinden kendi işinin patronu olabilme şansını yakalamıştır. Özellikle elektronik ticaret (e-ticaret) ile birlikte kadınlar geliştirdikleri yeni iş fikirlerini hayata geçirebilme ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanarak daha özgür yaşayabilme şansına erişmiştir. Çalışma kapsamında dünyada ve Türkiye’de girişimcilik, kadın girişimciliği ve e-ticaret hakkında literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, Türkiye’de yer alan 2017 ve sonrasında kurulmuş, fiziksel mağazası olmayan, ürünlerinin satışını e-ticaret yolu ile gerçekleştiren ve satışlarını desteklemek amacıyla Instagram sosyal medya hesabını kullanan 6 girişimci kadın ile görüşülmüş ve derinlemesine mülakat gerçekleştirilerek bulgular elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, e-ticaretin kadın girişimciler üzerinde önemli avantajlar yarattığı, Türkiye’de e-ticaretin kadın girişimciliğini arttırdığı, kadınların kendilerine biçilen toplumsal rollerden sıyrılarak kendi işinin patronu olma fırsatını yakaladığı ve bu sayede toplum gözünde sosyal statülerinin değiştiği gösterilmeye çalışılmıştır.

In our country, women are kept in the background in comparison to men in work life, and spouses, mothers, housewives etc. Due to social roles, he had to either interrupt his working life or end his work. However, thanks to the opportunities offered by computer technologies, women had the chance to both fulfill their social roles and become the boss of their own business over the Internet. Especially with electronic commerce (e-commerce), women had the chance to realize their new business ideas and to live more freely by gaining their economic independence.In the study of entrepreneurship in the world and in Turkey, women's entrepreneurship and e-commerce about literature review was conducted. This survey was established after the area in 2017 and in Turkey, with no physical stores, to support their perform and selling products sales with e-commerce with the purpose of using the Instagram social media accounts have interviewed six female entrepreneurs and obtain in-depth interviews carried findings. In conclusion, e-commerce, women entrepreneurs on the creation significant advantages, e-commerce women to increase entrepreneurship in Turkey, where the women are assigned to them social roles without peeling the opportunity to be the boss of your own business and try to show that the way society has changed their social status in the eyes.
Keywords: E-Commerce; E-Ticaret Entrepreneur; Electronic commerce; Elektronik ticaret; Entrepreneurship; Gazetecilik; Girişim; Girişimci; Girişimcilik; Journalism; Kadın Girişimci; Turkey; Türkiye; Woman Entrepreneur