Uluslararası sözleşmeler ve Türk hukukuna göre gemilerin sebep olduğu deniz kirliliği zararlarından hukuki sorumluluk - Kara, Hacı (My University, 2004)
Uluslararası Sözleşmeler Ve Türk Hukuku'na Göre Gemilerin Sebep Olduğu Deniz Kirliliği Zararlarından Hukuki Sorumluluk isimli ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, gemilerin neden olduğu deniz kirliliğine dair hukuki sorumluluk, mukayeseli hukuk ve Türk Hukuku çerçevesinde incelenmiştir. İkinci bölümde, deniz kirliliğinin uluslararası hukuk boyutu ve genel olarak konunun uluslararası sözleşmelerde nasıl düzenlenmiş olduğu incelendikten sonra, Türkiye'nin tarafı bulunduğu uluslararası sözleşmeler ve bu sözleşmelerin ülkemiz bakımından uygulanması incelenmiştir. Ancak, bu çalışmanın konusu hukuki sorumluluk kavramı ile sınırlı olduğundan, devletlerin deniz kirliliğinin önlenmesi dolayısıyla sorumluluk ve yetkilerini düzenleyen sözleşmeler genel olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, meydana gelen deniz kirliliği zararlarının tazmini hususu incelenmiştir. Ayrıca, uygulamada, özellikle gemilerden kaynaklanan kirlenmelerde uygulanan idari ceza şeklindeki yaptırımla sık karşılaşılması ve önemi nedeniyle, idari nitelikteki cezalar da incelenmiştir. Ancak, bir diğer yaptırım şekli olan hürriyeti bağlayıcı cezalar ise, bu çalışmada incelenmemiştir.

The thesis named According to the International Conventions and Turkish Law Civil Liability from the Sea Pollution Damages arising from the Ships is consisting three chapters. At the firs chapter the civil liability from the sea pollution damages are examined and discussed according to Comparative and Turkish Law. The second chapter is including international conventions regarding sea pollution which Turkey are become party. At the third chapter the compensation procedure and administrative fines were explained as per Turkish Law.
Keywords: Deniz Kirliliği_Hukuk; Özel Hukuk