Hukuki ve idari açıdan Napolyonist Devletlerde teftiş sistemi ve teftiş birimler - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Türk teftiş sistemi, kamu yönetimi gibi Fransız modeli örnek alınarak yapılandırılmıştır. Fransız modeli, Napolyonist model veya Güney modeli denilen devlet türü yapılanmasıdır. Söz konusu model sadece Türk kamu yönetimini değil, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz kamu yönetim ve idare sistemini de etkilemiştir. Türkiyede teftiş kurulları yetersiz ve etkisiz olduğu gerekçe siyle kaldırılmak istenmektedir. B enzer kamu yönetimi ve teftiş sistemi geleneklerine sahip ülkelerde son durumun ne olduğunu görmenin, Türkiyedeki tartışmalara farklı bir pencereden bakmaya katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Çalışmanın amacı, Napolyonist devlet geleneklerine sahip bazı Batılı ülkelerde teftiş sisteminin durumunun ne olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmanın konusunu hukuki ve idari açıdan Napolyonist devletlerdeki teftiş sistemleri oluşturmaktadır. Teftiş birimleri, başta Fransa olmak üzere çalışmada yer verilen devletlerde varlığını devam ettirme ktedir. Fakat son yıllarda teftiş birimlerinin görev ve faaliyet alan lar ında önemli değişiklikler yapılmış, teftiş faaliyeti bu birimlerin yürüttüğü faaliyetler içerisinde alt sıralara gerilemiştir.

Turkish inspection system as Turkish public administration is structured with respect to the French model. This model, not only the Turkish public administration, has also affected the public administration and management system of Italy, Greece, Spain and Portugal. Inspection boards in Turkey are required to be removed on the grounds that insufficient and ineffective. Similar traditions of public administration and inspection system have to see what the latest situation in these country, is thought to contribute to the debate on Turkey. The purpose of the study is to determine what happened in some Western countries which have the Napolyonist state traditions. The topic of this study consists of inspection systems in the Napolyonist state. Inspectorates continue its presence in other states including pioneering state France. However in recent years , significant changes have been made the tasks and activities of inspection units and inspection activities declined in the lower ranks of activities carried out by this unit.
Inspection system and inspection Units in Napolyonist states from legal and administrative aspect
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi