Yüksek yağlı diyetle indüklenmiş obezitede myrtus communis L. ekstraktının kalp ve aort üzerine etkilerinin morfolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirilmesi - Özyılmaz Yay, Nagehan (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmada yüksek yağlı diyet (YYD) ile obezite oluşturulmuş sıçanlarda, oluşan kalp ve aort hasarında Myrtus communis L.’nin (MC) etkisinin histolojik ve biyokimyasal yöntemlerle incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Deneyde Wistar albino cinsi erkek sıçanlar kullanılmıştır. YYD grubu (n=7) ve YYD+MC grubundaki (n=7) sıçanlar dört ay süreyle yüksek yağlı yem ile beslenmiştir. YYD+MC grubuna üçüncü aydan sonra oragastrik gavaj ile MC ekstraktı haftada 5 gün uygulanmıştır. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek kanları, kalp ve aort dokuları alınmıştır. Işık mikroskopik incelemeler için hazırlanan dokularda endotelyal nitrik oksit sentaz (eNOS), indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) ve NADPH oksidaz-2 (NOX-2) pozitif hücreler immunohistokimyasal olarak, apoptoz varlığı ise TUNEL yöntemi ile değerlendirilmiştir. Kan serumunda kolesterol, trigliserid ve HDL değerleri ölçülmüştür. Kalp ve aort malondialdehit (MDA), nitrik oksit (NO), 8-hidroksi-2-deoksiguanozin (8-OhdG), monosit kemoatraktan protein-1 (MCP-1), tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α), miyeloperoksidaz (MPO) seviyeleri biyokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: YYD grubunda vücut ağırlığında artış, bozulmuş kalp ve aort morfolojisi görülmüştür. Hem kalp hem aortta iNOS, NOX-2 immünopozitif ve TUNEL pozitif hücrelerde artış, eNOS immünopozitif hücrelerde azalma gözlenmiştir. Serumda trigliserit, kolesterol seviyeleri artarken, HDL seviyesi düşmüştür. Hem kalp hem aort dokularında MDA, 8-OHdG, TNF-α, MCP-1 ve MPO seviyelerinde artış, NO seviyelerinde düşüş olduğu gözlenmiştir. YYD+MC grubunda tüm parametrelerin düzeldiği gözlenmiştir. Sonuçlar: YYD ile indüklenen obezitenin sıçanlarda oksidatif stres aracılığıyla kalp ve aort hasarı oluşturduğu görülmüştür. MC ekstraktının oksidatif stresi inhibe ederek kalp ve aort üzerinde koruyucu etkilerinin olabileceği düşünülmektedir.

Aim: It was aimed to research the effect of Myrtus communis L. (MC) on heart and aorta damage on high-fat-diet (HFD) induced obese rats via histological and biochemical methods. Materials and Methods: Wistar albino male rats were used in this study. HFD (n=7) and HFD+MC group (n=7) fed high-fat chow for four months. In HFD+MC group, after third month MC extract was applied by orogastric gavage 5 days a week. Rats were decapitated at the end of experiment and blood, heart and aorta samples were taken. Endothelial nitric oxide synthase (eNOS), inducible nitric oxide synthase (iNOS) and NADPH oxidase-2 (NOX-2) positive cells were evaluated immunohistochemically and apoptosis was evaluated by TUNEL method. Cholesterol, triglyceride and HDL were measured in blood serum. In heart and aorta malondialdehyde (MDA), nitric oxide (NO), 8-hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OhdG), monocyte chemoattractant protein-1 (MCP-1), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and myeloperoxidase (MPO) levels were evaluated biochemically. Results: Increase in body weight, degenerated heart and aorta morphology, an increase in iNOS, NOX-2 and TUNEL positive cells and a decrease in eNOS-positive cells were observed in both tissues in HFD group. Triglyceride, cholesterol levels increased while HDL level decreased. An increase in MDA, 8-OHdG, TNF-α, MCP-1 and MPO levels and decrease in NO levels were observed in both tissues. These parameters improved in HFD+MC group. Conclusion: HFD-induced obesity causes heart and aorta damage through oxidative stress in rats. MC extract may have protective effects on heart and aorta by inhibiting oxidative stress.
Morphological and biochemical evaluation of the effects of myrtus communis L. extract on heart and aorta in high fat diet induced obese rats
Keywords: aort; aorta; Cardiovascular diseases; heart; High fat diet; kalp; Kardiyovasküler hastalıklar; Myrtus communis L; Obesity; Obezite; oksidatif stres High-fat-diet; oxidative stress; Yüksek yağlı diyet