7. sınıf görsel sanatlar dersinde kolaj tekniği uygulamalarının sanat eğitimine etkisinin incelenmesi - Pehlivan, Ezgi (My University, 2019)
Bu araştırmada, Görsel Sanatlar dersi kapsamında ‘‘Ortaokul 7. Sınıf Görsel Sanatlar dersinde Kolaj tekniği uygulamalarının sanat eğitimine etkisinin incelenmesi’’ amaçlanmıştır.Araştırma, Van’ın Erciş ilçesinde yer alan Sezai Karakoç Ortaokulu’ndaki 7. Sınıf öğrencilerinden oluşan 30 deney grubu 30 kontrol grubunu kapsayan 60 öğrenciye verilen kolaj tekniği uygulamalarının sanat eğitimine etkisi incelenmektedir. Araştırmada ilk olarak ortaokul 7. Sınıf çocuğunun sanatsal gelişimi üzerinde durulmuş, Görsel Sanatlar dersi ders ncelenmiş ve buna dair bir planlama yapılmıştır. Deney ve kontrol grubuna ön test uygulanmıştır. Deney grubuna kolaj tekniği hakkında bilgiler verilmiş ve kolaj tekniğini kullanan sanatçılardan Pablo Picasso, Georges Braque, Carlo Carro’dan kolaj örnekleri gösterilmiştir. Çünkü Picasso, Braque gibi sanatçılar kolaj tekniğini öğrenebilmeleri için daha kolay ve bu sanatçıların kolaj tekniğine büyük etkileri olması sebebiyle bu sanatçılar seçilmiştir. Bu sanatçıların döneminde, kolaj tekniğini ne şekilde kullandıkları öğrencilerle paylaşılmıştır. Daha sonra kolaj tekniğinin kavranmasıyla tekniğin sanatsal yeteneğe etkisinin kazanımları değerlendirilmiştir. Kontrol grubuna konu hakkında bilgi verilmemiştir. Diğer hafta her iki gruba uygulama yaptırılmıştır. Son olarak yine her iki gruba son test uygulanmıştır. Tekniğin kavranmasına yönelik katkıları ve kazanımları son test aşamasında tespit edilmiştir. Araştırma bittikten sonra deney grubundaki öğrenciler, her tür malzemeden kolaj yapabileceğini kavramıştır. Kolaj çalışmaları yaparak konunun ne derece kavranmış olması araştırılmıştır. Öğrenciler, görsel algı gelişimine odaklı bütün sanat eserlerinin üretiminde araştırmanın ayrı bir yeri olacağını düşünebilmektedir.Araştırma nicel olup deneysel bir araştırma çalışmasıdır. Nicel araştırma sürecinde öğrencilere ön test son test uygulaması yapılmıştır. Tekniğin kavranmasına yönelik katkıları ve kazanımları, bilgi-başarı testinden yola çıkarak konunun ne kadar öğrenildiği cinsiyet de devreye girerek SPSS21 programında elde edilen veriler doğrultusunda bir değerlendirme yapılarak tespit edilmiştir.

The purpose of this research was “Reviewing the effects of Collage technique applications for art education in secondary school 7th Grade Visual Arts class” as a part of Visual Arts class.The research was conducted with 7th grade students from Sezai Karakoç Secondary School in the Erciş district of Van. A group of 60 students which consists of 30 from experimental group and 30 from control group, participated in the research for the effects of collage technique to visual arts education. Initially, the focus of the research was the artistic development of the 7th grade children. Therefore, the Visual Arts class curriculum was reviewed and a plan was prepared according to it. Pre tests were applied to experimental and control groups. Experimental group received information about collage technique. Also, examples of the collage technique from artists who used it, such as Pablo Picasso, Georges Braque and Carlo Carro, were shown to the experimental group. The reason for choosing artists like Picasso and Braque was that these artists had great effect to collage technique and made it easier for students to learn this technique. The usage methods of these artists in their era were explained to students. Then, after comprehending the collage technique, its effect to artistic talent was evaluated. No information about the subject were given to the control group. Both groups were asked to apply in the following week. Lastly, a final test was applied to both groups. The final test showed the gains and contributions to understanding the technique. After the research, the students in the experimental group understood how to apply the collage technique with all kinds of materials. The level of understanding were reviewed with further collage practices. Students now think that researching is a distinct part of creating art pieces focusing on visual perception development.This quantitative research is an experimental research practice. Pre and final tests were applied to students during the quantitative research process. The gains and contributions for understanding the technique were determined with information-success test. The level of understanding was determined, by considering the gender difference, with the evaluation of the data gained from SPSS21 software.
Keywords: Composition; Copy Paste; Kes-yapıştır; Kolaj; Kompozisyon; Obje; Object; Öğrenim ve öğretim; Painting; Positioning; Resim; Study and teaching; Yerleştirme Collage