SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MANEVİYAT VE MANEVİ DESTEK ALGISI: İSTANBUL ÖRNEĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Manevi bakım/destek, özellikle son zamanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı ve SağlıkBakanlığı arasında “Hastanelerde Manevi Destek Hizmetleri Sunmaya Yönelik İşbirliğiProtokolü” bağlamında manevi destek birimlerinin sağlık tesislerinde yer alması ilesağlık camiasında sözü edilmeye devam eden bir konu haline gelmiştir. Hastaların, hastayakınlarının ve özellikle sağlık çalışanlarının gündemine dâhil olan manevi destek konusununsağlık çalışanları tarafından nasıl algılandığı, adı geçen hizmetlerin devamlılığıiçin önem arz etmektedir. Araştırmamız, böyle bir problemi ele almaktadır. Çalışmamızaİstanbul’da bulunan hastanelerden 354 sağlık çalışanı katılmıştır. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu” ve “Manevi Destek Algısı (MDA) Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmayakatılan sağlık çalışanları meslek değişkenine göre 96’sı (%27,1) Doktor, 220’si(%62,1) Hemşire ve 38’i (%10,7) Ebe olarak dağılmaktadır. Çalışmamıza katılanlarıncinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve meslek değişkenlerine göre Manevi DestekAlgısı düzeylerinde anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Katılımcıların yaş değişkenive kıdem değişkenine göre ise Manevi Destek Algısı ortalamalarının istatistikselolarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaş ve kıdem değişkenleri kendi aralarındagruplandırıldığında, genç yaşta maneviyata olan ilginin arttığı ve kıdem yılı arttıkça maneviyataolan ilginin azaldığı gözlenmektedir. Sonuç olarak, Sağlık çalışanlarının manevibakımı algılama düzeylerini; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve meslek değişkenlerininetkilemediği saptanmış̧ ve araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının “ManeviDestek Algı” düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir.

In recent years, spiritual care/support has become a popular topic in Turkey. Since the Presidency of Religious Affairs signed a protocol with the Health Ministry to start spiritual care/support in hospitals, it has become a big issue not only in the media but also among health professionals. Beside many professional and ethical concerns, how spiritual care/ support is perceived among health care community is a vital issue to sustain this project. This research aims to address such particular problem. 354 health professionals from several hospitals located in Istanbul, were surveyed. In addition to Personal Data Form, participants were administered Spiritual Support Perception Questionnaire (SSPQ), developed by Kavas and Kavas (2015). Results indicate that gender, level of education, marital status and occupation do not have significant effect on Spiritual Support Perception (p>0.05). On the other hand, age and professional experience significantly affected Spiritual Support Perception; it seems young health care professionals are more interested in spiritual support, however, the more they experienced in their profession the less they demonstrate interest in spiritual support.
Perceptıon of Spirituality and Spırıtual Support among Health Care Professionals: The Example of Istanbul
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Tıbbi İnformatik; Temel Sağlık Hizmetleri; Davranış Bilimleri; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Psikoloji