The role of supervisor support on the relation between team climate and acquired leadership - Hızal, Cemal Barış (My University, 2010)
Araştırmamızın temel amacı, çalışma takımlarında, takım iklimi ile takımın kendi liderini yaratması arasındaki ilişki ve takımın üst yönetim tarafından atanmış yöneticisinin bu ilişkide olan rolünü incelemektir. Bu araştırmanın başlangıç noktası, literatürde çok fazla çalışmanın bulunmadığı, özellikle kendi kendini yöneten takımlarda açığa çıkabilen ‘Doğal Lider’lik kavramıdır. Doğal liderler, takım üyeleri içinden, diğer takım üyelerinin kendilerini seçmesiyle, bazı durumlarda sürekli, bazı durumlarda ise geçici olarak bu görevi üstlenebilirler. Bir takımda doğal liderin çıkmasındaki asıl etken, o takımın sahip olduğu takım iklimi olarak öngörülmüştür. Bunun yanısıra, ilişkide takımın atanmış yöneticisinin katkısı olup olmadığı incelenmiştir. 156 kişilik örneklem grubunun yaklaşık %70’ini takım çalışması yapan, çok uluslu bir telekom firmasında görevli mühendisler, geri kalan kısmını ise finans, eğitim ve muhtelif mesleklerden takım çalışması yapan insanlar oluşturmaktadır. Toplanan verilerin analizleri SPSS 15.0 istatistik kullanılarak gerçekleşmiştir. Elde ettiğimiz bulgular, takim ikliminin gelişimi için amir desteğinin gerektiğini, bununla beraber takım ikliminin gelişmesi ile birlikte, takım üyelerinin daha etkin roller benimsediği, uzmanlıkları doğrultusunda takım üyelerinin iş süreçlerinde daha fazla insiyatif aldıkları ve takımın kendi kendine hareket yetisinin arttığıdır. Takım ikliminin, takımın kendi doğal liderini yaratmasında katkısı açığa çıkmıştır. Takım, Takım Çalışması, Liderlik, Doğal Liderlik

The aim of this study was to investigate the relationship between team climate and acquired leadership; and the role of supervisor on this relationship. The beginning point of the present research is acquired leadership in autonomous teams, which is an unstudied concept. Acquired leaders in teams are team members who are either always or occasionally perceived as leaders by other members. The main factor that contributes teams to acquire their leaders is team climate. Besides, the effect of supervisors on this relationship is handled in this research. The sample of the research consisted of 156 employees, of which 70% work in teams in an international telecommunication company as engineers. The rest of the sample consists of various employees from finance, education, maritime and construction sectors. Results of this study were evaluated using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 15.0 for Windows. The findings reported that as supervisory support is needed for development of the team climate and team members took on more effective roles in the way of their expertise, they took more part in team work processes and eventually autonomy increased in teams. Consequently, the contribution of team climate on acquiring team leader emerged. Key words: Team, Teamwork, Leadership, Acquired leadership
Takım ikliminin, doğal takım liderinin ortaya çıkması üzerindeki etkisi ve bu ilişkide amir desteğinin rolü
Keywords: Liderlik; Örgütsel Davranış; Takım İklimi