Kudüs’teki islami vakıf ve eserlerle ilgili Şam Ahkam Defterlerinde yer alan hükümler (1742-1830) (inceleme-metin) - Kanat, Elif (My University, 2013)
KUDÜS’TEKİ İSLÂMÎ VAKIF VE ESERLERLE İLGİLİ ŞAM AHKÂM DEFTERLERİNDE YER ALAN HÜKÜMLER (1742-1830) (İNCELEME-METİN) 1187 yılında Kudüs’ü fetheden Selahaddin Eyyûbi’nin Kudüs’te başlattığı ve Memlükler döneminde büyük hız kazanan imar faaliyetleriyle Kudüs yepyeni bir çehreye kavuşmuştur. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı egemenliği altına giren Kudüs’e her daim özel bir ihtimam gösterilmiştir. Mescîd-i Aksâ’da yapılan onarımlar dışında Kudüs’te aralarında Haseki Sultan İmâreti’nin de bulunduğu çok sayıda külliye ve tekke kurulmuş, çeşme, namazgah, şadırvan, sebil gibi yapılar inşa edilmiştir. Bu çalışmada, Şâm Ahkâm Defterleri’nden seçilmiş 212 adet hükümde geçen İslâmî vakıf ve eserler incelenmeye çalışılmıştır. Böylelikle Osmanlı Devleti döneminde ve bir kısmı günümüzde hâlâ var olan eserlerin tanıtılmasına bir nebze olsun katkı sağlamak amaçlanmıştır. Kudüs, Vakıf, Şam, Ahkâm Defterleri, Osmanlı

JUDGEMENTS ABOUT ISLAMIC FOUNDATIONS AND WORKS AT DAMASCUS PROVISION BOOKS AT JERUSALEM (1742-1830) (RESEARCH-TEXT) Jerusalem obtained a new face with the reconstruction started by Selahaddin Eyyubi, who conquered Jerusalem at 1187, and accelerated at Mamluk period. Jerusalem was dominated by Ottoman Empire at Yavuz Sultan Selim period, and has always gained a diligent care. Other than the restoration works at Al-Aqsa Mosque; structures like Islamic social complex, dervish lodge, fountain, and prayer place including Haseki Sultan İmâreti are built at Jerusalem. In this research, Islamic foundations and works in 212 judgements chosen from Damascus Provision Books are studied. With this research, the aim is to get the works which are in Ottoman Empire period and partially in today known better. Key Words: Jerusalem, Foundations, Damascus, Provision Books, Ottoman Empire.
Keywords: Kudüs; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Tarih; Türkiye