Pazarlama bilgi sistemi tasarımı ve bir uygulama - Keçeci, Yavuz (My University, 1999)
İşletmelerde değişimlerden ilk olarak etkilenen kuşkusuz pazarlama bölümleridir. Pazarlama bölümlerinin bu değişimleri doğru olarak tespit etmesi stratejik önem taşır. Özellikle büyük işletmelerin, sayıları çoğalan ve her geçen gün daha karmaşık yapılara sahip olan süreçleri nedeniyle, değişime karşı tepkilerinin yavaş olması bilginin hızlı bir şekilde gerekli noktalara ulaştırılmasının önemini artırır. Bu noktada pazarlama bilgi sisteminin kurulması, pazarlama faaliyetlerinin düzenlenmesinin yanısıra üretim, ar-ge ve finansman gibi bölümlere de taktiksel ve operasyonel yararlar sağlamaktadır ve üst yönetimin strateji geliştirmesinde yol gösterici olmaktadır. Yapılan çalışmada ana amacımız, bir pazarlama bilgi sisteminin tasarım aşamalarını ve bu aşamalardaki bilgi ihtiyaçlarını tespit etmektir. Birinci bölümde yönetim bilgi sistemleri genel olarak anlatılmış, konuya ışık tutması amacıyla yönetim bilgi sisteminin tanımı, yararları, öğeleri incelenmiş, işletme içerisinde bilgi sisteminin yeri ve yararları tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde çalışmanın esas amacı olan pazarlama bilgi sistemlerinin tasarımı ve bu süreç içerisindeki bilgi ihtiyaçları incelenmiştir. Bu kapsamda öncelikle pazarlama bilgi sistemi kavramı açıklanmıştır. Daha sonra pazarlama bilgi sisteminin tasarım aşamaları ele alınmış, bilgi ihtiyaçlarının analizi ve tespiti incelenmiştir. Tespit edilen bilgilerden hareketle veri bankasının oluşturulması ve sistemin işletime alınması diğer konu başlıklarını oluşturmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde bir pazarlama bilgi sistemi uygulaması yapılarak bir model önerilmesi amaçlanmıştır. Dördüncü ve son bölümde çalışmanın sonuçları değerlendirilmiştir.

The first thing to be affected from changes in the organisations is, of course, marketing departments. That the marketing departments determine such changes accurately is of strategical importance. Especially, as they remain slow at responding to the changes because of the fact that the processes of big organisations are increasing and getting more complex every day, it becomes important to direct information quickly to certain points. At this point, establishment of marketing information ensures arrangement of marketing activities as well as provides tactical and operational benefits to the departments such as production, R&D and finance and guides strategical development of top management. Our primary purpose in the study made is to determine design stages of the marketing information system and information requirements at such stages. In the first chapter, the management information systems are outlined and the definition, benefits and components of management information system are examined for shedding light on the matter and we tried to determine place and benefits of the information system in the organisation. In the second chapter, the design of marketing information systems, being the primary purpose of this study, and information requirements involved in this process are examined. Then the design stages of the marketing information system are dealt and analysis and determination of information requirements are studied. Basing on the information thus determined the formation of data bank and putting the system into operation are defined under the other sub-headings. In the third chapter, it is aimed at making a marketing information system application and recommending a model. In the fourth and last chapter, the results of the study are evaluated.
Keywords: Genel yönetim; PAZARLAMA; Pazarlama yönetimi