Sınıf öğretmeni adaylarının kullandıkları sayı duyusu stratejilerinin belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenliği son sınıfında okuyan öğretmen adaylarının sayı duyusunu içeren temel sorularda kullandıkları stratejileri belirlemektir. Yeni matematik programında sayı duyusunun temel bileşenlerinden olan tahmin stratejileri, işlemsel tahmin stratejileri, yuvarlama ve zihinden işlem yapma gibi birçok stratejiye eski programa oranla daha çok vurgu yapılmıştır. Acaba bu programı uygulayacak sınıf öğretmeni adaylarının sayı duyusu gerektiren problemler çözerken hangi stratejileri kullanmaktadırlar? sorusu çerçevesinde bu çalışmanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Çalışma İstanbul ili sınırları içinde yer alan bir devlet üniversitesinin İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalının son sınıfında okuyan 133 öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Ölçme aracı olarak sayı duyusunun beş farklı bileşenine ait sorulardan oluşan Sayı Duyusu Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular nitel ve nicel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmeni adaylarının sayı duyularının oldukça düşük olduğu saptanmıştır. Çözüm yolları incelendiğinde sayı duyusunun her bileşeninde sınıf öğretmeni adaylarının sayı duyusundan çok kural temelli stratejileri tercih ettikleri görülmüştür. Bu bulgu öğretmen adaylarının sayı duyusu stratejileri yerine yazılı yöntemleri kullandığını gösteren önceki çalışmalarla tutarlılık göstermektedir. Araştırma bulguları doğrultusunda öğretmen adaylarının sayı duyusu konusundaki bilgilerini ve kullanımlarını artırmak için bazı önlemlerin alınması gerektiği vurgulanarak gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study was to identify the use of number sense strategies by pre-service teachers studying at the department of elementary education. Compared to the previous one; new mathematics curriculum places more emphasis on various strategies such as estimation strategies, computational estimation strategies, rounding and mental computation, which are among the fundamental components of the number sense. The study was undertaken within the framework of the question What strategies do the pre-service teachers, who will implement this curriculum, use while solving problems requiring number sense? . 133 pre-service teachers from the Elementary Education Department in a State University in the province of Istanbul participated in this study. Number Sense Test about five different number sense components was used as a testing instrument. Findings were analyzed with qualitative and quantitative methods. At the end of the research, pre-service teachers number sense was found to be very low. When solution methods were analyzed, it was found that pre-service teachers preferred using rule based methods instead of number sense in each of the components. This finding was consistent with prior studies that show pre-service teachers preference of written methods to number sense methods. With regard to research findings, suggestions were offered for future studies by emphasizing the necessity for measures to increase pre-service teachers knowledge on number sense as well as its use.
Identification of number sense strategies used by pre-service elementary teachers
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları