BİR GRUP FİKİRTEPE MAHALLESİ SAKİNİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI, PSİKOLOJİK RAHATSIZLIK BELİRTİLERİ VE PSİKOLOJİK YARDIM GEREKSİNİMLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, sosyo-ekonomik seviyesi düşük bir semtteki aile ve çocukların ailesel özellikleri ve psikolojik sağlık düzeylerini belirleyerek gereksinim duydukları konularda bir "Psiko-Eğitsel Destek Programı" uygulamaya koymaktır. Bu çalışma bir alan çalışması olarak iki aşamada yürütülmüştür. Birinci aşamada nitel ve nicel verilerin birlikte toplandığı zenginleştirilmiş desende tanımlayıcı türden bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel ve nicel verileri, 49 yetişkin üzerinden toplanmıştır. Ulaşılan nitel veriler doğrultusunda 97 ilköğretim okulu öğrencisi ise müdahale grubunu oluşturmuştur. Nitel veriler, Aile Tanılama Formu (ATF), Kısa Semptom Listesi (KSL) ve Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ) aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, stresle başetme tarzları ile psikolojik belirti alt ölçekleri arasındaki korelasyona bakılmıştır. Regresyon analizi yöntemiyle stresle başetme tarzının hangi psikolojik belirtileri yordadığı test edilmiştir, istatistiklerin anlamlılığı .05 düzeyinde test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda belirti toplamının 34.22 olduğu stresle baş etmede çaresiz yaklaşımın depresyon, anksiyete, kızgınlık ve düşmanlık, obsesyon ve paranoyayı; boyun eğici yaklaşımın fobiyi; kendine güvenli yaklaşımın ise kişisel duyarlılığı yordadığı sonucu elde edilmiştir. Müdahale çalışmalarında, 16 danışana bireysel psikolojik danışma, 81 ilköğretim öğrencisine psiko-eğitsel destek ve 152 veliye interaktif seminer verilmiştir.

This study aims to determine familial characteristics and psychological health features of parents and children in neighborhood with low socio—economic level and to implement “Psycho—Educational Support Program” for the people where necessary. As field study, this study has been conducted in two stages. In the first stage, descriptive research method is used and through this enriched method, qualitative and quantitative data are collected together. Qualitative and quantitative data of the research have been collected over 49 adults. In the light of the quantitative data, 97 primary school students have formed the response group. The quantitative data have been collected with Family Acknowledgement Form (FAF), Short Symptom List (SSL) and Coping with Stress Scale (CSC). The qualitative data have been collected with interview technique. In the analysis of the data, the correlation between the sub scales of the ways of coping with stress and psychological symptoms is considered. By means of the regression analysis method, the physiological symptoms predicted by certain way of coping with stress are tested and the significancy of the statistics is found to be 0.5. Following the analyses, it is found that in ways of the coping with stress having total of 34.22 symptoms, desperate approach predicts depression, anxiety, anger and hospitality, obsession and paranoia; surrendering approach predicts phobia; self—confident approach predicts personal sensibility. In response activities, individual psychology consulting, pshyco—educational support and interactive seminar services are offered to 16 consultants, 81 primary school students and 152 parents respectively.
STUDY ON GROUP OF FİKİRTEPE NEIGHBORHOOD RESIDENTS RELATED TO THEIR WAYS OF COPING WITH STRESS, SYMPTOMS OF PSYCHOLOGICAL DISEASES AND NEEDS FOR PSYCHOLOGICAL ASSISTANCE
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Hemşirelik; Psikoloji