Marka yönetiminde halkla ilişkiler etkinlikleri ve BP örneği çerçevesinde incelenmesi - Atasoy, Aylin (My University, 2003)
Son yıllarda büyüyen ve zorlaşan pazar koşulları nedeniyle firmalar, rakiplerine göre farklı ve güçlü bir konuma sahip olabilmek, tüketiciler tarafından tanınmak ve tercih edilmek için marka kavramına daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Öyle ki günümüzde markasız bir ürüne veya hizmete rastlamak neredeyse imkânsız hale gelmiş, hatta bazı markalar finansal açıdan şirketlerin en değerli varlıkları olarak bile görülmeye başlanmıştır. Bu denli değerli olan markaların yönetiminde firmalar, hedef kitleleriyle iletişim kurmak ve markayla ilgili mesajları ve vaatleri sunmak için uzun yıllar boyunca reklama başvurmuşlardır. Ancak artan iletişim olanakları sonucu oluşan bilinçli ve sorgulayan tüketici profili için, reklam aracılığıyla verilen mesajlar ve vaatler, markanın inandırıcılığı ve güvenilirliği açısından yeterli olmamaya başlamıştır. Bu nedenle firmalar yeni iletişim yollarına başvurmak zorunda kalmış ve marka yönetiminde halkla ilişkiler yöntem ve araçları giderek artan bir öneme sahip olmuştur. Bu çalışmada halkla ilişkilerin marka yönetimi açısından, gerek stratejik iletişim, itibar, algılama ve kriz yönetimi gibi yönetim fonksiyonu özelliklerini; gerekse faaliyet alanına giren basınla ilişkiler, özel olay organizasyonu, sosyal sorumluluk kampanyaları, sponsorluk, kurum içi iletişim ve Internet gibi başlıca yöntem ve araçları nasıl kullandığı ele alınmış ve BP örneği çerçevesinde incelenmiştir. Because of the growing and difficult market conditions, firms begin to give much more importance to the branding, to make difference according to their rivals and to be stronger in the market place. So that, nowadays it is nearly impossible to meet a product or a service that is not branded, further more from the financial side, some brands are accepted as firms most valueable assets. For managing their valuable brands firms, for many years have recoursed to advertisment to communicate with their target market and to give out the messages and promises related to their brands. However, because of the growing communication opportunities a new consumer profile that is conscious and interrogating, had formed and for that new consumer profile, the messages and promises that are given through advertising are not enough for a brand's persuasiveness and confidenceness. That's why firms, are in need of new communication methods and for the brand managment, public relation methods and tools' gain gradually increasing importance. This study, handles how public relation uses both its managment functions like strategic comunication, percepiton, reputation and crisis managment and its main methods and tools like relations with press, event organizations, cause related campaigns, sponsorship activities, communication with the workers and Internet for managing the brand and examines these functions, methods and tools according to the BP example
Keywords: Genel yönetim; Marka Yönetimi; Pazarlama Yönetimi