Acil servise başvuran kadına şiddet olgularının değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç Bu çalışma, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hasta-nesi acil servisine şiddete maruz kalma nedeniyle başvuran kadınların genel özelliklerini tanımlamak amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntemİstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’ne 01.01.2012-01. 07.2012 tarihleri arasında şiddete maruz kal-ma nedeniyle başvuran 15 yaşından büyük, 83 kadın çalışmaya alındı. Çalışmada ileriye yönelik olarak acil servise başvuran ve kadına şiddet tespit edilen hastaların adli kayıtları ve kadına şiddete yönelik dolduru-lan hastane kaydındaki veriler değerlendirildi. Kadınlar yaş, medeni hal, acil servise geliş şekilleri, şiddetin tipi, iş durumu, kronik hastalıklarının varlığı, özürlülük varlığı, sigara kullanımı, alkol kullanımı ve şiddetin ge-rekçesi olacak özel durumun varlığı açısından değerlendirildi.BulgularÇalışma süresince acil servise gelen 83 kadın çalışmaya alındı. Yaş orta-laması 34±9.7 idi. Yetmiş dokuzu (%95.2) fiziksel, ikisi (%2.4) cinsel, ikisi (%2.4) sözel şiddete maruz kalmışlardı. Şiddete maruz kalanların 71’inin (%85.5) evli olduğu, 9’nun (%10.8) okuma yazma bilmediği, 15’inin (%18.1) üniversite mezunu olduğu, şiddete maruz kalanların 3’ünün (%3.6) gebe olduğu, 57’sinin (%68.7) çalışmadığı, 19’unun (%22.9) kro-nik bir hastalığı olduğu, 29’unun (%34.9) sigara ve dördünün (%4.8) al-kol kullandığı gözlendi. Şiddet uygulayan kişi incelendiğinde evli olan kadınların hepsinin eşinden şiddet gördüğü; bekâr olan 6 kadından 4’ünün (%66.6) erkek arkadaşından gördüğü saptandı.SonuçAile içi şiddet kurbanlarının ilk başvurdukları yer olma özelliği nedeniy-le acil servisler önemlidir. Bu nedenle hastaların danışmanlara yönlendirebilmesi için acil servis destek birimi olarak sosyal hizmet görevlilerinin hastanelerde aktif görevlendirilmeleri gereklidir

Objectives This study was designed to determine the general characteristics of women admitted to the emergency room (ER) of İstanbul Fatih Sultan Mehmet Research and Training Hospital because of exposure to domes- tic violence. Methods A total of 83 women >15 years old who were admitted to İstanbul Fatih Sultan Mehmet Research and Training Hospital between 01.01.2012- 01.07.2012 due to violence were included in the study. Women were eval- uated prospectively from hospital records for their age, marital status, the way in which they came to the emergency room, the type of violence they suffered, work status, presence of chronic illnesses or disability, ciga- rette smoking, alcohol abuse, and any special conditions contributing to violence. Results Eighty-three women (mean age: 34±9.7 years) were included in the study. Seventy-nine of them (95.2%) were exposed to physical violence, 2 (2.4%) were exposed to sexual violence, and 2 (2.4%) were exposed to verbal violence. Seventy-one (85.5%) were married, 9 (10.8%) were illiter- ate, 15 (18.1%) were postgraduate, 3 (3.6%) were pregnant, 57 (68.7%) were unemployed, 19 (22.9%) had a chronic disease, 29 (34.9%) smoked cigarettes, and 4 (4.8%) drank alcohol. It was found that all of the married women were exposed to violence from their husbands, and of the 6 single women, 4 (66.6%) were exposed to violence from their boyfriends. Conclusions Emergency rooms are important because they are the first places to which victims of domestic violence are admitted. Therefore, it is neces- sary to actively assign social service workers to hospitals so that there is an increased interaction between patients and counselors.
Evaluation of domestic violence against women admitted to the emergency room
Keywords: Acil Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Davranış Bilimleri; Psikoloji; Sosyoloji; Kadın Araştırmaları