THE EFFECTS OF CONFLICT ON CO-WORKER CLOSE_x000D_ RELATIONSHIP: A POTENTIAL MEDIATOR BETWEEN_x000D_ CONFLICT AND ORGANIZATIONAL OUTCOMES - (:unkn) unknown (My University, 2021)
There are few studies in the literature addressing the interaction between conflict and interpersonalrelationship dynamics. Studying this interaction can contribute to the discussion of the outcomes of the conflict.A random sample was drawn from 234 Turkish citizen white collar non-manager employees belonging to ninedifferent professions from SME companies. Consistent with social exchange theory, it has been supposed thatwhen a conflict emerges between co-workers, the norms of social exchange may be undermined, thus the closerelationship may be affected negatively. According to the results of multiple linear regression analysis, both ofthe conflict types affect relational capital. Unexpectedly, analysis revealed that task conflict’s effect on relationalcapital is higher than the relationship conflict’s. The moderation analysis revealed that task type doesn’t have amoderation role on conflict’s effect on relational capital.

Literatürde çatışma ve kişilerarası ilişki dinamikleri arasındaki etkileşimi ele alan az sayıda çalışma_x000D_ mevcuttur. Bu etkileşimin incelenmesi çatışmanın çıktılarına ilişkin tartışmaya katkıda bulunabilir. Araştırma,_x000D_ KOBİ’lerde çalışan 9 farklı meslekten 234 Türk vatandaşı, yönetici olmayan beyaz yakalı çalışandan kolayda seçilen örneklem grubu üzerinde yapılmıştır. Araştırmada sosyal değişim kuramı ile uyumlu olarak, iş_x000D_ arkadaşları arasında bir çatışma ortaya çıktığında, sosyal mübadele normlarının baltalanabileceği, dolayısıyla_x000D_ aralarındaki yakın ilişkinin olumsuz etkilenebileceği ileri sürülmektedir. Çoklu doğrusal regresyon analizinin_x000D_ sonuçlarına göre, iş arkadaşları arasında çıkan görev ve ilişki çatışmalarının ilişkisel sermayeyi etkilediğine dair_x000D_ kanıtlar mevcuttur. İlginç bir biçimde, elde edilen sonuçlar, görev çatışmasının ilişkisel sermaye üzerindeki_x000D_ etkisinin, ilişki çatışmasından daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte görev türünün,_x000D_ çatışma türlerinin ilişki sermayesi üzerindeki etkisinde düzenleyici bir etkisi bulunmamıştır.
ÇATIŞMANIN İŞ ARKADAŞLARI ARASINDAKİ YAKIN İLİŞKİYE ETKİLERİ: ÇATIŞMA VE ÖRGÜT ÇIKTILARI ARASINDA POTANSİYEL BİR ARABULUCU