Evde sağlık hizmetlerinde yaşam kalitesi ve hasta memnuniyeti - Coşkun, Nurcan (My University, 2011)
Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Evde Sağlık Hizmetleri verdiği kişilerin yaşam kalitesi ve hasta memnuniyetinin mevcut durumun değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Veriler, 2011 yılı Nisan ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında hizmet alan kişilere, İstanbul Avrupa yakasında (Edirnekapı, Küçükçekmece), İstanbul Anadolu yakasında (Üsküdar) her 3 bölgeden bu süreçler içerisinde hizmet alanlara tamamı gönüllülük esasına göre yüz yüze görüşme yöntemiyle anket formları aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmada kullanılan hasta memnuniyeti ve demografik bilgiler anketleri literatürden yararlanılarak oluşturulmuştur. 15D©/ Harri Sintonen yaşam kalitesi anketi, geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş türkçe versiyonu olan bir ölçektir. Araştırmaya 175 kişi katılmıştır. Çalışmamızda yaşam kalitesi üzerinde medeni durum ile çalışma durumunun etkisi olduğu bulunurken, hasta memnuniyeti ve cinsiyetin, yaşam kalitesi üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür. Araştırmamız, hastaların yaşam kalitelerinin çok iyi düzeyde olmadığını göstermektedir. Araştırmaya katılan hastaların sosyo-ekonomik düzeyleri düşük olması sebebiyle herhangi bir kuruluştan sağlık hizmeti almaları söz konusu olamamaktadır. Araştırmamızda hasta memnuniyetinin tüm boyutlarda yüksek olduğu görülmektedir. Yaşam kalitesi ve hasta memnuniyeti birbirinden bağımsız, birbirlerini etkilemeyen kavramlar olarak ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda çalışmaya katılan hastaların aldıkları evde sağlık hizmetlerinden memnun olmalarına rağmen, yaşam kalitelerinde herhangi bir değişiklik olmadığı görülmektedir. Yaşam kalitesi ve hasta memnuniyetini etkileyen faktörlerin sorgulanması için çeşitli araştırmaların belirli aralıklarla ve düzenli olarak yapılmasının faydalı olduğunu düşünmekteyiz. Evde sağlık hizmetlerinden memnun olan hastaların yaşam kalitesinin de artması beklenirdi. Yeni araştırmaların işaret edeceği hizmet sunumu doğrultusunda oluşacak değişikliklerin farkına varacak olan hastaların hem yaşam kalitelerinde bir iyileşme hem de evde sağlık hizmetleri memnuniyetlerinde bir artış olacağını düşünmekteyiz. Anahtar Sözcükler Evde sağlık hizmetleri, hasta memnuniyeti, yaşam kalitesi

The Quality Of Life And Patient Satisfaction In Home Care Service This descriptive research was done to evaluate the present condition of the quality of life and patient satisfaction getting health service at home given by İstanbul Municipality. All the data has obtained via the inquiry and the interwiev made with the volunteers for this research who have service both in Europian (Edirnekapı, Küçükçekmece), and Asia (Üsküdar) parts in İstanbul on April, 2011. Patients’ satisfaction and demographic data inquiries were obtained by using literature. Turkish version of 15D©/ Harri Sintonen quality of life inquiry is a reliable and valid measurement. 175 people have participated in this research. In this study it is ascertained the marital status, professional conditional have an effect on quality of life; but sex or quality of life has no effect on patient satisfaction. The research showed that the patients’ quality of life is not at a good level. Due to their low socio-economic level it is hard to make use of health service at any foundation. This research showed the quality of life and patient satisfaction are independents. It is noticed that the patients are satisfied to get service at home, but there is no change in their quality of life. We think it is necessary to have more research on these subjects regularly. Actually, we expected to find an increase in the quality of life of satisfied patients, but we did not. Therefore, we hope new researches will indicate better health service at home to increase quality of life and patient satisfaction at the same time. Key words Health service at home, patient satisfaction, quality of life
Keywords: Hasta Memnuniyeti; Hasta Memnuniyeti_Sağlık Hizmetleri; Yaşam Kalitesi