Türkiye’deki otomotiv sektörünün gelişimi ve imkb 100 endeksine koteli Tofaş ve Ford Otosan A.Ş.’lerin 2000-2008 yılları arasındaki hisse senetlerinin ekonomik değerlendirilmesi - Kaya, Resül (My University, 2013)
Bu çalışma Türkiye’deki otomotiv sektörünün gelişimi çerçevesinde TOFAŞ ve Ford Otosan A.Ş.’nin, ülke ekonomisindeki yeri ve önemini ortaya koymayı ve adı geçen firmaların 2000-2008 yıllarındaki hisse senetlerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Öncelikli olarak, Türkiye’deki otomotiv sektörünün tarihi, cumhuriyetten öncesi ve sonrası olmak üzere iki dönemde ele alınacaktır. Sektörün gelişimi kronolojik sıra gözetilerek incelenmiştir. Türkiye’nin 1996 yılında, Avrupa Birliği ile yaptığı Gümrük Birliği antlaşması, lokomotif sektör konumunda olan otomotiv sektörünü oldukça fazla etkilemiştir. 1996 yılına kadar, otomotiv ithalatında sürekli artan bir grafik izlenirken, ihracat miktarı ise çok düşük seviyelerde gerçekleşmekteydi. Gümrük Birliği süreci ile birlikte, otomotiv sektöründe ithalatta önemli oranda düşüşler gerçekleşmiş, buna karşın ihracatta önemli ölçüde artış gözlenmiştir. TOFAŞ ve Ford Otosan A.Ş.’nin Türk otomotiv sektöründeki öneminin daha iyi ortaya konulabilmesi ve ülke ekonomisine katkılarının değerlendirilebilmesi amacıyla her iki şirketin üretim, ihracat, pazar payı ve perakende satış konularında 2000-2008 yıllarındaki durumları analiz edilmektedir. TOFAŞ ve Ford Otosan A.Ş.’nin 2000-2008 yıllarındaki hisse senetlerinin karşılıklı olarak değerlendirilebilmesi için söz konusu yıllara ait, şirketlerin faaliyet raporlarındaki bilanço ve gelir tablolarından yararlanılarak finansal oranlar hesaplanmıştır.

This study aims to put forward the position and importance of TOFAŞ Inc. and Ford Otosan corporations on the country’s economy within the frame of the development of the automotive industry in Turkey and assess above mentioned company shares between 2000-2008. The history of the automotive industry in Turkey has been initially considered before and after the declaration of the Republic. The progress of the automotive industry has been studied chronologically. The automotive industry which is one of the leading sector of the country has been pretty much affected by the entrance of Turkey to the customs union with European Union in 1996. While the automotive imports have continuously soared until 1996, the export figures have been low in comparison. Considerable amount of import decline in the automotive industry has occurred after the entrance to the customs union. For the purpose of a better understanding of the importance of TOFAŞ and Ford Otosan corporations to Turkish automotive industry and their contribution to the country’s economy; production, export, market share and retail sales figures of both corporations have been analyzed. In order to mutually compare the value of shares of TOFAŞ and Ford Otosan Corporation between 2000 – 2008, financial ratios have been calculated by using balance sheets and income statements present at their annual reports.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Otomobil Endüstrisi ve Ticareti; Sermaye Piyasası; Türkiye