Maliyet bedeli artırımı ve yeniden değerlemenin vergi kanunlarındaki yeri ve uygulaması - Akçin, Gülçin (My University, 2003)
Son yılların değişmez gerçeği olan enflasyon, ülkemizin ekonomik sorunlarının başında yer almaktadır. Kısaca enflasyon fiyatların genel seviyesindeki yükselişi olarak ifade edilir. Bu özelliğiyle, yani fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artış nedeniyle paranın satın alma gücünde azalışlar meydana getirmektedir. Enflasyonun bilanço, gelir ve diğer tablolar üzerindeki etkileri işletmenin sermayelerini azaltmakta, verimlilik ve üretim gücünü kaybettirmektedir. İşte bu aşamada vergi kanunlarımız bu tür olumsuzlukları gidermek için işletmelerimizin uygulayacağı bazı düzenlemeler getirmiştir. Bu tez çalışmamızın konusu da; Enflasyonun etkilerinin giderici uygulamalardan olan Maliyet Bedeli Artırımı ve Yeniden Değerlemenin Türk Vergi Sistemi İçindeki yeri ve uygulamasıdır. In the last years inflation is one of the most important problems and a stable fact of our country. Briefly, inflation was explained as a general rise of prices. With this feature , money loses its power on buying things because of general rise of prices. Inflation has negative effects on balance, income and the other tables; and this causes business enterprises' to have lower capital, productivity and losing power of production. At that point our tax laws have some arrangements to stop those negative effects of the inflation on Business . The subject of this thesis is; the practices of avoiding the negative effects of the inflation Cost Value Increasing and Revaluation and their situations in Turkish Tax System and their practices.
Keywords: Muhasebe; Vergiler; Yeniden Değerleme; Yönetim ve yardımcı hizmetler