Somali’de sömürgecilik ve İslamcılık (1840-1960) - Hüssein, Abdiwali Mohamed (My University, 2018)
Çalışmamızda Fransız, İngiliz ve İtalyanların Somali’deki sömürge bölgeleri ele alınmaktadır. Bu bölgelerdeki sömürgeci devletlerin yerel halkla olan sosyo-kültürel, siyasi ve ekonomik etkileşim sürecine de değinilmektedir. Seyyid Muhammed ’in İngiliz sömürgeciliği karşısında yaklaşık yirmi yıl süren direnişine ayrı bir yer verilmektedir. Bu bölgelerde yaşananların Osmanlı Devleti ile olan ilişkileri ve Osmanlıların olaylar karşısındaki siyasi tavırlarına ve faaliyetlerine de değinilmektedir.

In our work, French, British and Italian colonial regions in Somalia will be dealt with. The process of socio-cultural, political and economic interaction with the local people of the colonial states in these regions will also be studied. Sayyid Muhammad will be given a separate place in his great resistance to British colonialism, which lasts for about twenty years. The relations between the people living in these regions and the Ottoman Empire and the political attitudes and activities of the Ottoman Empire will be mentioned. .
Keywords: Africa; Africa, East; Afrika; Afrika, Doğu; British colonialism; Colonialism; Colonies; Colonization; Deniz Ticareti; Fransız sömürgeciliği; French colonialism; Islam; Italian colonialism; Italy; İngiliz Sömürgeciliği; İslam; İtalya; İtalyan Sömürgeciliği; Maritime Trade; Politics and government; Sayyid Muhammad; Seyyid Muhammed; Siyaset ve yönetim; Somali; Somali Islamic Movements; Somali İslami Hareketler Somali; Somalia; Sömürgecilik; Sömürgeler; Sömürgeleştirme