Temettüat defterlerine göre Manastır merkez kazasının sosyo-ekonomik durumu - Alimoski, Safet (My University, 2005)
Bu çalışmada, Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan 11444 numaralı Temettüat Defteri'nden yararlanılarak Osmanlı döneminde siyasi, askeri ve ticari açıdan gelişmiş şehirlerinden biri olan Manastır'ın 1844-1845 yıllarındaki sosyo-ekonomik durumu incelenmeye çalışılmıştır. Zikredilen defterde hane reisleriyle alakalı kayıtlar, ( şehirdeki ) nüfus, meslekler, tarım, hayvancılık, vergiler gibi konular ayrı ayrı sınıflandırılıp tablo veya grafik haline dönüştürülmekle yorumlanabilir hale getirilmiştir. Böylece Manastır'da yaşayan hane reislerinin, meslekleri, işledikleri topraklar, kiraya verdikleri mülkler ile besledikleri hayvanların sayıları ve bu ekonomik faaliyetlerden sağladıkları gelirler ve neticesinde ödemekle mükellef oldukları vergiler ayrı başlıklar içerisinde toplanarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. This M.A. thesis has been prepared with data from the Ottoman Archives Temettuat Defter no. 11444, in order to analyze the socio-economical situation in the town of Manastir/ Macedonia between the years 1844/ 1845. In this period, Manastir was a prosperous town in the Ottoman Balkans and was noteworthy as a political, military and trade centre. Data belonging to the hane'shas been categorized in branches like population, professions, farming, cattle breading and taxes. Afterwards, this data has been transformed into graphics and tables and has made been ready for evaluation. Therefore, the numbers of hane`s and heads of families in Manastir, their respective professions, arable land, estates which were rented out, the number of cattle as well as incomes which were gained from this kind of economical activities as well as taxes have been categorized separately and evaluated.
Keywords: Manastır (Makedonya)_Ekonomik Durum; Osmanlı İmparatorluğu_Ekonomik Durum