Dinamik geometri yazılımı etkinliklerinin öğrenci performansları bağlamında incelenmesi: analitik düzlemde doğru denklemleri* - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı, doğru denklemleri konusuna yönelik hazırlanan etkinliklerin öğrenci performanslarına etkisini araştırmak ve öğretmenlerin hazırlanan etkinlikler hakkında görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş olup nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Araştırma verileri, Geocebir yazılımı ile hazırlanan etkinlikler, doğru denklemleri performans testi ve yarı yapılandırılmış görüşme kullanılarak toplanmıştır. Öğretim süreci içinde yer alan öğrenciler ile hazırlanan etkinlikler hakkında görüşleri ortaya çıkarılan öğretmenler amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak araştırmanın çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Doğru denklemleri konusunun öğretimi için Burdur ilinde bir meslek lisesinde öğrenim gören 36 lise 9. sınıf öğrencisi ve mezun olduğu fakülte ve meslek deneyimleri değişkenleri dikkate alınan öğretmenler araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuşlardır. Elde edilen nitel veriler, betimsel istatistik kullanılarak analiz edilmiş, görüşmeler ise bulguları gerekçelendirmek ve tartışmak amaçlı destekleyici veri olarak kullanılmıştır. Performans Testi sonuçlarına göre Geocebir yazılımı yardımıyla hazırlanan etkinliklerle çalışan öğrencilerin başarı düzeylerinin öğretim programında yer alan etkinliklerle çalışan öğrencilere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Etkinliklerde bilgilerin doğrudan verilmemesi ve öğrencilerin bilgiyi oluşturma çabası öğrencilerin çözüm süreçlerine yansımıştır. Hazırlanan etkinlikler öğretmenler tarafından öğretim programına uygun bulunmuş ve öğrencilerin konuyu öğrenmelerinde faydalı olacağı ifade edilmiştir. Bu çalışma analitik düzlemde doğru denklemleri konusu temel alınarak etkinlik ve teknoloji karma yaklaşım kullanımının yeni programın felsefesine uygunluğu, problem çözme sürecine pozitif yansıması, öğretmenlerce benimsenmesi ve örnek teşkil etmesi yönüyle öğretim sürecine katkısını ortaya çıkarmıştır.

Purpose of this study is to investigate the effects of tasks about lineare quations on students performance and find out the teachers opinions about them. This study which has qualitative paradigm also utilizes action research design. Tasks prepared on Geogebra software, performance test of linearequations, semi-structured interview are the techniques used to collect data. Purposive sampling is used as a sampling method to select students for the tests and teachers for the semi- structured interview. For teaching of the lineare quations, 36 of the 9th grade students have been chosen from a vocational high school in Burdur. Six different teachers have been identified with respect to the parameters of graduation, faculty and work experience. Descriptive statistics is utilized to analyze qualitative data and the data obtained from the semi-structured interviews was used to discuss the findings and supporting data to bolster the arguments. Performance test has revealed that students who completed tasks prepared by the Geogebra software were more successful than the students who completed the tasks defined in the curriculum. Indirect information provided in the tasks and the way students construct meaning through indirect information affected the students performance and eventually their solution process. It was stated by the teachers that the tasks are in accordance with the educational program and are helpful to students in learning the topics. In this study using a mix of the tasks and technology to teach linear equations revealed a contribution to teaching and learning process in terms of the new curriculum paradigm, a positive reflection on the problem solving proces, teachers adoption of this practice.
Keywords: Tarih