Karadeniz ereğlisi- Zonguldak arası sedimentlerinde tespit edilen volatil aromatik hidrokarbon kirliliğinin araştırılması - Özdemir, Nimet (My University, 2008)
KARADENİZ EREĞLİSİ - ZONGULDAK ARASI SEDİMENTLERİNDE TESPİT EDİLEN UÇUCU AROMATİK HİDROKARBON KİRLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Bu tez çalışmasında Karadeniz Ereğlisinden Zonguldak’a kadar olan bölgeye ait sedimentlerde birikim yapan uçucu aromatik hidrokarbonlardan Benzene, Toluene, Etilbenzene, Ksilen (BTEX) bileşiklerinin varlığı ve bu bileşenlerden oluşan kirliliğinin dağılımının araştırılması hedeflenmiştir. Özellikle uçucu aromatik hidrokarbonların önemli bir grubu olan BTEX bileşiklerine ait kirlilik tayini üzerine yapılan bu çalışmanın ve çalışma bölgesi açısından da ilk olması önemini artırmaktadır. Çalışma kapsamında bu kirleticilerin temsil ettikleri sedimentlerdeki tane boyu dağılımları ile olan korelasyonlarını belirlemeden, bu parametrelerin dağılımlarının veya orijinlerinin sağlıklı yorumlarının yapılabilmesi mümkün değildir. Bu amaçla, deniz tabanındaki güncel çökellerin tane boyu elek- pipet analizi yapılmış, granülometrik dağılımı değerlendirilmiştir. BTEX bileşiklerinin gerek sediment örneklerinde belirlenmesi ve gerekse miktar tayini için Gaz kromatografisi/ Kütle Spektrometrisi (GC/ MS) aleti kullanılmıştır. Özellikle Zonguldak dış liman çökellerinde saptanan BTEX konsantrasyon değişimleri, bölgede yoğun bir biçimde gelişen gazolin kaynaklı bir kirlenmenin varlığını destekler yönde olduğu bulunmuştur Proje kapsamında değerlendirilen veri ve bilgilerin bölgede uygulanabilecek çevre koruma ve yönetimi ile ilgili stratejilerin oluşturulmasına katkı sağlaması ümit edilmektedir.

IDENTIFICATION OF VOLATIL AROMATIC HYDROCARBON POLLUTION IN THE SEDIMENTS FROM BETWEEN KARADENİZ EREĞLİSİ AND ZONGULDAK In this thesis it is aimed the study of the existence of the volatile aromatic compounds, accumulated in the sediments belonging to the area from between Karadeniz Ereğlisi and Zonguldak of some of the hydrocarbons like Benzene, Toluene, Ethylbenzene, Xylenes (BTEX) and the scatter of the contamination that is made up of those components. Especially BTEX compounds are serious group of volatile aromatic hydrocarbons in this specified area . There is no way to go in the scope of the study before modifying the correlations of the grain-size distribution in the sediments that are embodied by these pollutans, to make a sound distribution of the parameters or constructions of their origin. For this reason, the granulometric distribution is evaluated through the pipette analysis of the topical sedimentation's in the sea ground. The gas chromatograph the mass spectrometer (GC/ MS) instrument is used for the determination and quantitation of BTEX compounds in the sediment samples. Expressly the BTEX concentration changes, stated in the sedimentations of the outer harbour of Zonguldak rooted for the existence of a consistently increasing gasoline based contamination in that area. The knowledge and data appraised in the sphere of the project will be hopely of assistance in building up strategies for environmental protection and its organization.
Keywords: Hidrokarbon_Kirlenme; Kirlenme; Kirlilik_Su