ULUSLARARASI İÇ DENETİM STANDARTLARI KAPSAMINDA_x000D_ İÇ DENETİMDE ÖLÇEK ÖNERİSİ: NİTELİK VE PERFORMANS_x000D_ STANDARTLARI ÖLÇEKLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
İç denetim iç kontrollere, risk yönetimine ve kurumsal yönetimeilişkin değerlendirmeleri ile işletme hedeflerine ulaşılmasında işletmeyönetiminin en önemli yardımcısıdır. Bu sebeple işletmelerde bir içdenetim biriminin varlığı büyük önem arz etmektedir. İşletmelerde bir içdenetim biriminin varlığı kadar, bu iç denetim biriminin faaliyetlerininuluslararası iç denetim standartlarına uygun olarak yürütülmesi de sonderece önemlidir. Bu anlamda işletmelerde gerçekleştirilen iç denetimuygulamalarının işletme adına beklenen katma değeri sağlayabilmesinimümkün kılmak için ne derece standartlar kapsamında yürütüldüğünündeğerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada işletmelerde yürütülen içdenetim faaliyetlerinin iç denetim standartlarına uygunluğunundeğerlendirilmesinde kullanılabilecek nitelik ve performans standartlarıölçekleri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda geliştirilmeyeçalışılan ölçekler için güvenirlik, madde ve faktör analizleri yapılmıştır.Yapılan güvenirlik analizi sonucunda nitelik standartları ölçeğiningüvenirlik değeri 0,891 ve performans standartları ölçeğinin güvenirlikdeğeri 0,897 olarak çıkmıştır. Madde analizi sonrasında yapılan faktöranalizi sonucunda nitelik ve performans standartları ölçekleri altındadört faktörlü yapı ortaya çıkmıştır. Nitelik standartları ölçeği altında yeralan faktörler, değişkenlerin ifade ettikleri ortak anlam ve kavramsalçerçeve ile paralel olarak “amaç, yetki ve sorumluluk”, “bağımsızlık venesnellik”, “yeterlilik, mesleki özen ve dikkat” ve “kalite güvence vegeliştirme programı” olarak adlandırılmıştır. Performans standartlarıölçeği altında yer alan faktörler de değişkenlerin ifade ettikleri ortakanlam ve kavramsal çerçeve ile paralel olarak “iç denetim faaliyetininyönetilmesi”, “iç denetim görevinin niteliği”, “iç denetim görevininyapılması” ve “iç denetim görevinin raporlanması” olarak adlandırılmıştır.

Internal audit is the most important assistant of business_x000D_ management in achieving business objectives through internal controls,_x000D_ risk management and corporate governance assessments. For this_x000D_ reason, the existence of an internal audit unit in enterprises is of great_x000D_ importance. As much as the existence of an internal audit unit,_x000D_ conducting the activities of internal audit unit in accordance with the_x000D_ international internal audit standards is extremely important for_x000D_ companies. In this sense, it is necessary to evaluate to what extent the_x000D_ standards are carried out in order to enable the internal audit practices_x000D_ carried out in enterprises to provide the expected added value in the_x000D_ name of the enterprise. In this study, it is aimed to develop attribute and_x000D_ performance standards scales that can be used to evaluate the_x000D_ compliance of internal audit activities with internal audit standards. In_x000D_ this context, reliability, item and factor analyzes were performed for the_x000D_ scales that were tried to be developed. As a result of the reliability_x000D_ analysis, the reliability value of the attribute standards scale was 0.891_x000D_ and the reliability value of the performance standards scale was 0.897._x000D_ As a result of factor analysis after item analysis, four-factor structure_x000D_ emerged under the scales of attribute and performance standards. The_x000D_ factors that are under the attribute standards scale are called "purpose,_x000D_ authority and responsibility", "independence and objectivity",_x000D_ "proficiency, professional care and attention" and "quality assurance and_x000D_ improvement program" in parallel with the common meaning and_x000D_ conceptual framework expressed by the variables. The factors that are_x000D_ under the performance standards scale are called "managing the internal_x000D_ audit activity", "nature of internal audit task", "performing the internal_x000D_ audit task" and "reporting of the internal audit task" in parallel with the_x000D_ common meaning and conceptual framework expressed by the variables.
PROPOSAL OF SCALE IN INTERNAL AUDIT WITHIN THE SCOPE OF INTERNATIONAL INTERNAL AUDIT STANDARDS: SCALES OF ATTRIBUTE AND PERFORMANCE STANDARDS