Sosyal medyanın toplumsal yaşam üzerindeki etkileri : dijital aktivist hareketler - Çevik, Pınar (My University, 2019)
Web 1.0 dönemi yani internetin ilk dönemlerinde, web sayfaları tek taraflı bir yapıda olup, kullanıcılar tarafından karışma ya da herhangi bir etkileşimde bulunma imkanına sahip değildi. Kullanıma 1984 yılında geçen web 1.0, 2004 yılında yerini web 2.0’a bırakarak kullanıcılarla eş zamanlı ve anlık bir iletişim imkanına erişim sağlamıştır.Web 2.0’la iletişimin karşılıklı hale gelmesi ve böylece sosyal medya gibi yeni teknolojilerin de hayatımıza dahil olması, iletişimi online olarak sürekli karşılıklı bir yapıda kullanmamızı sağlamıştır. Böylece hayatımızın ana yapı taşı haline gelmiştir. Bu konunun aynı zamanda toplumsal süreç ve ilişkileri de etkilemesi güncel araştırma konuları arasındadır.Bu kapsamda web 2.0 teknolojisi karşılıklı iletişim ve etkileşimi anlık olarak sağlayan ve yoğun olarak uygulama şeklinde telefonlarımızda kullandığımız Youtube, Facebook, Twitter, Instagram gibi web sitelerini kapsamaktadır. Web 2.0’ın sağladığı teknoloji ile hayatımıza giren bu siteleri “Sosyal Medya” olarak adlandırmaktayız.Bahsedilen tüm bu özelliklerden yola çıkarak sosyal medya, ben merkezli bir kullanım şekliyle üretilen içeriklerin farklı insanlara erişmesini sağlayan internet bazında kullanılan uygulamaları oluşturmaktadır.Bu olgular çerçevesinde sosyal medyanın etkileri ve toplumsal tepkileri aktarma, kamuoyu oluşturma ve toplanmada yaygın olarak kullanılması ele alınmıştır.Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde bireyler “sosyal medya” ile seslerini duyurabilmekte ve eski toplum hareketlerinden sıyrılarak, siber ortamlarda farklı şekilde küresel etkiler elde edebilmektedirler. Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube gibi mecralar, muhalif sesleri bir araya getirerek yeni bir kamusal alan oluşmasına olanak sağlamıştır. Bu konuya örnek olarak Ortadoğu’da yaşanan süreçte sosyal medya kullanımı farklı eleştirileri beraberinde getirmekle birlikte, meydanın yenilikçi yüzü olarak değerlendirilmiştir.Bu çalışmada gelişen teknolojiler ve özellikle hayatımıza dahil olan sosyal medya kullanımı kapsamında muhalif seslerin harekete geçirdiği örnek aktivizm hareketleri değerlendirilmiştir.

In the Web 1.0 era, i.e. in the early ages of Internet, web pages were unilateral and did not allow user interference or interaction. Launched in 1984, web 1.0 was replaced by web 2.0 in 2004, providing users with simultaneous and instant communication feasibility.The fact that communication has become mutual with Web 2.0 and thus new technologies such as social media have been included in our lives has enabled us to use communication online in a continuous mutual structure. This has become an integral part of our lives. The impact of this issue on social processes and relationships is among current research topics.In this context, web 2.0 technology includes websites such as YouTube, Facebook, Twitter, Instagram which provide instant communication and interaction and are used extensively as mobile applications on our phones. We call these sites “Social Media”, which enters our lives with the technology provided by Web 2.0.Based on all these features, social media comprises internet-based applications which are produced with web 2.0 technology and allow sharing contents produced with self-centered usage purposes with different people.In the frame of these concepts, the effects of social media and its widespread use for transferring social reactions, forming public opinion and getting organized are discussed.Individuals in many parts of the world, including Turkey, can make their voices heard through “social media” and get different global affects in cyberspace, being stripped of the old society movements. Social networks such as Facebook, Twitter, Instagram and YouTube have enabled dissenting voices to come together to form a new public space. As an example of this issue, the use of social media in the Middle East has brought about different criticisms but has been considered as the innovative face of the media.In this study, exemplary activism movements mobilized by dissenting voices within the scope of the use of social media entering our lives with the new media are evaluated.
Keywords: Communication; Digital Activism; Dijital Aktivizim Media; İletişim; Medya; New Media; Social media; Sosyal medya; Yeni Medya