Koronavi̇rüs pandemi̇ süreci̇ sonrası gençlerde gönüllülük ve çevri̇m içi̇ gönüllülük algısı : İslam İşbi̇rli̇ği̇ Gençli̇k Forumu örneği̇ - Aktaş, Merve Ege (My University, 2023)
Toplumsal dayanışma ve refahın önemli bir bileşeni olan gönüllülüğün uluslararası alanda kabul edilebilir bir tanımını yapmayı ve koronavirüs salgınıyla birlikte genç gönüllülerin sayılarının artması ve gönüllülük alanında önemli bir paydaş haline gelmeleri nedeniyle, gençlerin pandemi öncesi ve sonrası dönemlerdeki gönüllülük ve çevrim içi gönüllülük algılarını ortaya koymayı amaçladığımız bu çalışmada, küreselleşme, sivil toplum ve gönüllülük kavramları arasındaki ilişkiye odaklanılacak ve gençlerin gönüllülük ve çevrim içi gönüllülük tanımları, rol ve motivasyonları, gönüllülüğün gençler üzerindeki etkisi ve çevrim içi gönüllülük faaliyetleri arasındaki ilişki incelenecektir. Bu araştırmada, diplomatik statüye sahip uluslararası bir kurum olan İslam İşbirliği Gençlik Forumu Genç Gönüllü Ağına kayıtlı 20 genç gönüllüden oluşan 2 grup seçilerek odak grup görüşme tekniği kullanılmıştır. Odak grup görüşmeleri yoluyla elde edilen veriler, betimsel ve yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Analiz sonuçları, genç gönüllülerin pandemi öncesi ve sonrası gönüllülük ve çevrim içi gönüllülük algısı olmak üzere iki ana tema üzerine odaklanmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre, gönüllülük gençler için maddi beklenti olmaksızın yardım etme arzusu şeklinde tanımlanmakla birlikte, koronavirüs pandemi sürecinde gençlerin gönüllülük algısında değişimler yaşanmış ve bu çerçevede çevrim içi gönüllülük faaliyetlerinin önem kazandığı belirlenmiştir. Toplumsal problemler karşısında farkındalık yaratma ve çözüm bulma arzusu ve gönüllülük faaliyetlerinin kişisel gelişime katkısı gençlerin gönüllülük faaliyetlerine katılımındaki motivasyonu oluşturur. Gençlere göre yüz yüze yapılan gönüllülük faaliyetlerinin avantajları arasında doğrudan insanlarla iletişim kurma ve deneyimleyerek öğrenme imkanları bulunurken, çevrim içi gönüllülük faaliyetlerinin avantajı ise yerel sınırları aşarak küresel düzeyde gerçekleştirilebilmesidir.

In this study, we aim to provide an internationally acceptable definition of voluntarism, an important component of social solidarity and welfare, and to highlight the increasing numbers of young volunteers along with their becoming significant stakeholders in the field of voluntarism due to the coronavirus pandemic, we will reveal young people's perceptions of voluntary and online voluntary activities in the pre and post-pandemic periods. The focus will be on the relationship between globalization, civil society, and voluntarism concepts, and the definitions, roles, and motivations of youth in voluntary and online voluntary activities will be examined, along with the impact of voluntarism on young people and the relationship between online voluntary activities. In this research, focus group interview technique was used by selecting 2 groups consisting of 20 young volunteers registered in the Islamic Cooperation Youth Forum Youth Volunteer Network, an international institution with diplomatic status. The data obtained through focus group discussions were analyzed using descriptive and interpretive phenomenological analysis methods. The results of the analysis are centered around two main themes: the perception of young volunteers regarding voluntary and online voluntary activities before and after the pandemic. According to the results of the research, volunteering is defined as the desire to assist without financial expectation for young people, there have been changes in the perception of volunteering of young people during the coronavirus pandemic process, and it has been determined that online volunteering activities have gained importance in this framework. The desire to raise awareness and find solutions to social problems and the contribution of volunteering activities to personal development creates the motivation for young people to participate in volunteering activities. According to the youth, the advantages of face-to-face volunteering activities include the opportunity to communicate directly with people and learn by experience, while the advantage of online volunteering activities is that they can be carried out at a global level by crossing local borders.
The perception of volunteerism and online volunteerism in youth after the coronavirus pandemic process : An example of The Islamic Cooperation Youth Forum
Keywords: Afetler; COVID-19 Pandemic; COVID-19 Pandemic, 2020; COVID-19 pandemisi, 2020; Çevrim İçi Gönüllülük; Disasters; Genç Gönüllüler; Gençlik; Globalization; Gönüllülük; Koronavirüs Pandemisi Volunteering; Küreselleşme; Online Volunteering; Social aspects; Sosyal yönleri; Voluntarism; Young Volunteers; Youth