Web based QR code quick payment application development - FEYZİOĞLU, AHMET (My University, 2022)
Gelişen bilgi teknolojileri ile birlikte, mobil ödeme sistemlerinin kullanımı artmıştır. Özellikle her yerde gördüğümüz kare kodlar, yeni nesil ödeme sistemleri için kullanılmaktadır. 1994’te ortaya çıkan bu kodlar genellikle beyaz fon üzerine siyah motiflerden oluşmaktadır. QR kodlar otomotiv sektörüne yönelik olarak geliştirilmiş olsa da QR kod tabanlı ödeme sistemi günümüzde birçok alanda ve farklı işlemlerde kullanılmaktadır. Bu yeni nesil ödeme sistemi, Sanal POS ile ödeme yöntemi kullanılarak geliştirilmiş özel bir sistemdir. Kısacası Sanal POS’un ödeme sayfası, QR kod formatına dönüştürülmekte ve kullanıcılara ekran aracılığı ile iletilmektedir. Yani bir çeşit barkod görevi gören kodlar, akıllı telefonlarımızdaki kameralar yardımı ile okunmakta ve çözümlenmektedir. Oluşturulan kodların kameralara okutulması ile kare kodda kaydedilmiş sayfaya erişim sağlanmaktadır. Bu ödeme sistemlerinin en büyük avantajı, temassız olarak gerçekleştirilebilmesidir. Ayrıca sadece akıllı telefonunuz ile hızlı ve kolay bir şekilde ödeme yapabilmenizi sağlamaktadır. QR kodların hayatımızda sıkça yer alması, ödeme sistemlerini geliştirmesi ve ödemeyi kolaylaştırması gibi avantajları göz önüne alınarak yapılan çalışmada restoranlarda kullanılan QR ödeme sistemi geliştirilmiştir. Bu ödeme sisteminin geliştirilmesinde Node JS ve Golang yazılım dilleri kullanılmıştır. Geliştirilen sistem ile oturduğunuz masaya özel ve restoranın pos cihazıyla entegreli çalışan bir QR kod ile hesabınızı görebilmeniz ve ödeme yapabilmeniz sağlanmıştır. Bu sayede yoğun saatlerde bile ödemeniz hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Ödemeyi yaparken web tabanlı bir servis oluşturulduğu için herhangi bir uygulama ya da üyelik kaydı gibi araçlara ihtiyaç duyulmamaktadır. Ayrıca hesap bölüşülebilmekte ve bahşiş bırakılabilmektedir. Ödemeler, restoran tarafındaki bir panelden görülmektedir. Çalışma sonucunda geliştirilen QR ödeme sistemi; interaktif menü seçenekleri, kullanım sonrası restoran puanlama, ileri müşteri analizleri ve geliştirilmiş raporlama paneli sunmaktadır.
Keywords: QR kod; Ödeme sistemi; Sanal POS; QR ödeme