Yatlarda iç mekan donatılarının ergonomi, işlev, biçim ve malzeme yönünden incelenmesi - Özer, Pınar (My University, 2020)
Yatlarda iç mekân donatılarının incelemesinin yapılabilmesi için belirlenen çalışma prensibi, amacı, kapsamı ve yöntemi giriş bölümünde belirtilmiştir.İkinci bölümde; yatların ve yatçılığın tanımı yapılmış daha sonra tarihçelerine değinilmiştir. Kullanım amaçları doğrultusunda şekillenen yatlar, bir takım sınıflandırmalar ile ele alınmıştır. Bu hususta yatlar ilk olarak çalışma prensiplerine göre sınıflandırılmıştır. Diğer bir sınıflandırma yatların gövde türlerine göre incelenmesini gerekli kılmıştır. Yatların kullanım amaçlarına göre sınıflandırıldığı bir diğer bölümde günübirlik, okyanusaşırı ve yarış yatlarının yanı sıra boyutları ve içerdiği fonksiyonlar ile varlığın sembolü niteliğinde olan süperyat, megayat ve gigayatlar incelenmiştir. Son olarak ahşap, metal, fiberglas/ CTP ve beton malzeme teknolojisi ele alınmıştır. Yatların sınıflandırılması ve detaylı incelemesinin yapılmasının ardından temel denizcilik kavramları ele alınmış, denizcilik terminolojisinin daha anlaşılabilir olmasını sağlamak amacıyla ek-1 bölümünde bazı denizcilik terimlerinin açıklamalarına yer verilmiştir.Üçüncü bölümde; tesisat ve donanımın iç mekân tasarımı ve donatılar üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur. Ayrıca iç mekân tasarımını etkileyen elektrik, su, havalandırma ile iklimlendirme tesisat ve donanımının çalışma prensipleri ele alınmıştır.Dördüncü bölümde; tasarım kriterlerinin donatılar üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur. Yaşam alanlarının organizasyonu iç ve dış mekân olmak üzere iki başlık altında incelenmiştir. İç mekân donatılarının ayrıca çevresel ve tamamlayıcı olmak üzere iki başlık altında toplanmasının ardından incelenmesine devam edilmiştir.Sonuç bölümünde; donatıların birçok bağlayıcı unsur ışığında ve belirlenen tasarım kriterleri doğrultusunda tasarlanabileceğinin altı çizilmiştir. Genel olgunun kavranmadan detayın tasarlanamayacağı ve bu konuda uzmanlaşmamış, deneyim kazanmamış ilgili meslek insanlarının tasarlayacağı mekânların ‘güzel mekân’ algısını oluşturamayacağı gerçeği üzerinde durulmuştur.Tez kapsamında iç mekân donatılarının varlığının sorgulanması, belirlenen tasarım kriterleri doğrultusunda yapılmış olup neden sonuç ilişkilerine yer verilmiştir. Anlatım mevcut yapı örnekleri ile desteklenmiş, yapı örneklerinin karakteristik olarak birbirinden farklı olmasına dikkat edilerek anlatım zenginleştirilmiştir. Tez çalışmasında izlenen amaç, kapsam ve yöntem ışığında; okuyucuya mekan, kullanıcı ve donatı ilişkisi arasında bağlantı kurdurmak ve donatıların tasarımında izlenecek yolun araştırılmasına yönelik literatür katkısı oluşturmak hedeflenmiştir.

The working principle, purpose, scope and method determined for the examination of the interior fittings of the yachts are specified in the introduction.In the second part; the definition and history of yachts and yachting have been explained. Yachts are handled with various classifications. It was first classified according to its working principles. Then yachts were examined according to their hull types. In another section where the purposes of use are classified, daily, long-distance and racing yachts are examined. Super yachts, mega yachts and gigayachts are studied with their dimensions and functions. Finally, technology of wood, metal, fiberglass / CTP and concrete materials are described. At the end of the section, basic maritime concepts are explained. In addition, descriptions of some maritime terms are provided in Appendix 1.On the third part; ınstallation and fittings are described. In addition, the working principles of electrical, water, ventilation and air-conditioning installations and equipment are discussed in interior design.On the fourth part; design criteria were emphasized. The living space organization has been examined under two headings as indoor and outdoor. In addition, reinforcements were examined under two titles as environment and complementary.In the conclusion section; ıt was emphasized that the reinforcements can be designed in accordance with the design criteria. It is explained that the detail cannot be designed without comprehending the general phenomenon. It has been explained that non-specialized professionals cannot create a 'beautiful place'.In the scope of the thesis, the questioning of the reinforcements was made in line with the design criteria. Lecture was supported by building examples. Attention was paid to make the samples different. The reader is given the relationship between space, user and equipment. It is aimed to contribute to the literature in the design of the reinforcements.
Keywords: Architecture; Biçim; Design Criteria; Donatıların İncelenmesi; Ergonomi; Ergonomics; Fine arts education; Form; Function; Güzel sanatlar eğitimi; Interior architecture; Interior Elements; Investigation of Elements; İç Mekân Donatıları; İç mimari; İşlev; Malzeme Interior of Yachts; Material; Mimari; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Tasarım Kriterleri; Yachts; Yatlar; Yatlarda İç Mekân