Materyal kullanımının ilköğretim okulu öğrenci başarısına etkisi - Başak, Ayhan (My University, 2002)
MATERYAL KULLANIMININ İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ Bu çalışmanın amacı ilköğretim Fen Bilgisi derslerinde uygulanan bilgi iletim biçimlerinin (klasik/ geleneksel, görsel-işitsel, çok duyulu etkinleştirilmiş) öğrencilerin akademik başarısı ve erişi düzeyleri üzerindeki muhtemel etkilerini incelemektir. Bu bağlamda Vücudumda Neler Var ünitesi Dolaşım Sistemi konusu, bu araştırmada Fen Bilgisinde öğretilecek konular olarak seçilmiştir. Uygulama alam olarak da İstanbul Üsküdar ilçesi'ndeki Özel Derya Öncü İlköğretim Okulu seçilmiştir. Okuldaki Altıncı sınıf öğrencilerinden üç grup oluşturularak bu öğrenciler üzerinde araştırma yürütülmüştür. Çalışmada üç eşleştirilmiş benzer özelliklerde grup bulunmaktadır. Bu gruplardan birincisinde (Kontrol Grubu) geleneksel öğreti biçimi ile ders anlatılmış ve bu gruptaki öğrencilere konular sadece ders kitapları kullanılarak anlatılmıştır. İkinci gruptaki (I. Deney Grubu) öğrencilere konular anlatılırken yardımcı öğretim materyali olarak konulara ait CD-Rom'dan yararlanılmıştır. Üçüncü gruptaki (II. Deney Grubu) öğrencilere konular anlatılırken gerçek nesne olarak; büyük baş hayvan kalbi, model olarak; insan vücudu modeli ve organ elbisesi, görsel medya olarak dolaşım sistemi haritası, kalp resimleri, kan gruplarım ve dolaşım sisteminin akışını gösterir şekiller, öğrenciler tarafından hazırlanmış panolar, görsel işitsel medya olarak yukarıda bahsi geçen CD-Rom öğretim materyali olarak kullanılmıştır. Deneysel türde bir çalışma olan bu araştırmada on denence vardır. İlk dört denence son test puanları üzerine, üç denence ön ve son test puanlan üzerine ve son üç denence de hatırlama testi puanları üzerine kurulmuştur. Bu denencelerin her biri tek yönlü olarak kullanılmıştır. Araştırmada bulunan 1. denencenin testi için tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırmada bulunan Araştırmada bulunan 2., 3., 4., denencelerin testi için Bağımsız Gruplar T Testi uygulanmıştır. Araştırmada bulunan 5., 6., 7. denencelerin testi için Bağımlı gruplar T Testi uygulanmıştır. Araştırmada bulunan 8., 9. ve 10. denencelerin testi için Bağımsız Gruplar T Testi uygulanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın denenceleri(hipotezleri) ve bulgu sonuçları şunlardır: 1. Denence : Üç farklı çalışma grubunda (klasik, görsel-işitsel, çok duyulu etkinleştirilmiş) bulunan öğrencilerin başarı düzeyleri birbirleriyle karşılaştırılırken, en az iki grupta öğrenci basan düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olacaktır. Bu denence araştırma sonucu doğrulanmıştır. 2. Denence : I. Deney grubunda (görsel-işitsel) bulunan öğrencilerin başarı düzeyleri, kontrol grubunda (klasik) bulunan öğrencilerin başarı düzeylerinden önemli derecede daha yüksek olacaktır. Araştırmada I. Deney Grubunda bulunan öğrenci başarı düzeyinin, Kontrol Grubunda bulunan öğrenci başarı düzeyinden istatistiksel bakımdan anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Bu denence araştırma sonucu doğrulanmıştır. 3. Denence : II. Deney grubunda (çok duyulu etkinleştirilmiş) bulunan öğrencilerin basan düzeyleri, kontrol grubunda (klasik) bulunan öğrencilerin basan düzeylerinden önemli derecede daha yüksek olacaktır. Araştırma sonucu, II. Deney Grubunda bulunan öğrenci başarı düzeyinin, Kontrol Grubunda bulunan öğrenci başarı düzeyinden istatistiksel bakımdan anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Bu denence araştırma sonucu doğrulanmıştır. 4. Denence : II. Deney grubunda (çok duyulu etkinleştirilmiş) bulunan öğrencilerin başarı düzeyleri, I. Deney grubunda (görsel-işitsel) bulunan öğrencilerin başarı düzeylerinden önemli derecede daha yüksek olacaktır. Araştırma sonucunda, I. Deney Grubunda bulunan öğrenci başarı düzeyinin, II. Deney Grubunda bulunan VI öğrenci başarı düzeyinden istatistiksel bakımdan anlamlı derecede yüksek olmadığı görülmüştür. Böylelikle materyal kullanılarak öğretim yapılan her iki gruptaki öğrenci başarısı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu denence araştırma sonucunda doğrulanmamıştır. 5. Denence : Klasik öğretim' in uygulandığı kontrol grubunun son test puanlan ön test puanlarından daha yüksek olacaktır. Araştırmada Kontrol Grubunda öğretim uygulamaları öncesi yapılan ön test ile öğretim uygulamaları sonrasında yapılan son test arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Böylelikle bu denence araştırma sonucu doğrulanmıştır. 6. Denence : Görsel-işitsel öğretim'in uygulandığı I. Deney grubunun son test puanları ön test puanlarından daha yüksek olacaktır. Araştırmada I. Deney Grubunda öğretim uygulamaları öncesi yapılan ön test ile öğretim uygulamaları sonrasında yapılan son test arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Böylelikle bu denence araştırma sonucu doğrulanmıştır. 7. Denence : Çok duyulu etkinleştirilmiş öğretim'in uygulandığı II. Deney grubunun son test puanları ön test puanlarından daha yüksek olacaktır. Araştırmada II. Deney Grubunda öğretim uygulamaları öncesi yapılan ön test ile öğretim uygulamaları sonrasında yapılan son test arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Böylelikle bu denence araştırma sonucu doğrulanmıştır. 8. Denence : I. Deney grubunda (görsel-işitsel) bulunan öğrencilerin hatırlama düzeyleri, kontrol grubunda (klasik) bulunan öğrencilerin hatırlama düzeylerinden önemli derecede daha yüksek olacaktır. Araştırmada I. Deney Grubunda bulunan hatırlama düzeyinin, Kontrol Grubunda bulunan hatırlama düzeyinden istatistiksel bakımdan anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Böylelikle bu denence araştırma sonucu doğrulanmıştır. 9. Denence : II. Deney grubunda (çok duyulu etkinleştirilmiş) bulunan öğrencilerin hatırlama düzeyleri, kontrol grubunda (klasik) bulunan öğrencilerin hatırlama düzeylerinden önemli derecede daha yüksek olacaktır. Araştırmada II. Deney Grubunda bulunan hatırlama düzeyinin, Kontrol Grubunda bulunan hatırlama düzeyinden istatistiksel bakımdan anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Böylelikle denence gerçeklenmiştir. 10. Denence : II. Deney grubunda (çok duyulu etkinleştirilmiş) bulunan öğrencilerin hatırlama düzeyleri, I. Deney grubunda (görsel- işitsel) bulunan öğrencilerin hatırlama düzeylerinden önemli derecede daha yüksek olacaktır. II. Deney Grubunda bulunan hatırlama düzeyinin, I. Deney Grubunda bulunan hatırlama düzeyinden istatistiksel bakımdan anlamlı derecede yüksek olmadığı görülmüştür. Böylelikle materyal kullanılarak öğretim yapılan her iki grubun hatırlama düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırma sonucu denence doğrulanmamıştır. Tüm bu bulgular, öğretim ortamına uygun olarak seçilen materyallerin öğrenci başarısını arttırdığını ortaya koymuştur. Anlaşılmıştır ki, öğretimde kullanılan materyaller derse olan ilgi ve motivasyonu yükselterek, öğrenci başarısını arttırmıştır. Araştırmamız sonucunda ortaya çıkan bir başka bulgu da öğretimde kullanılan materyal sayısının öğrenci başarısı ile doğrudan ilintisinin bulunmamasıdır. Bununla birlikte literatürde sunulan bilgiler paralelinde, öğretim biçimini belirleyen bu materyallerin önemi kadar bu materyallerin nasıl, nerede ve hangi şartlar altında kullanıldığının önemi araştırma sonuçlan ile doğrulanmıştır. Haziran - 2002 Ayhan Başak vnı

The aim of this study is to examine the likely effects on the forms of information conveyance (conventional, audio-visual, multi sensory) on summative achievement levels of primary school students studying science in an elementary school, in this context, the unit of what are in my body, and the subject of the circulation system are chosen as the subjects which are taught in this research. The private Öncü primary school is determined as a field of application. Three groups of the 6. class students were constituted and the research was performed on these students There are three homogenous groups in the study. In the first group ( control group )the course was given with conventional method and the subjects were told only using course books. In the second group (l.test group ) CD-Rom regarding to the subjects was used as a auxiliary education material. The heart of cattle animal as a real object ; a model of human body and an organ dress as a model, the system, the map of circulation system, pictures of heart, the shapes showing the blood groups, the flow of circulation system, the wall panel prepared by the students as a visual media, the CD Rom indicated above as an audio-visual media were used in the third group students ( 2. test group ) There are ten hypothesis on this empirical study. First four hypothesis on the final test points, three hypothesis on preliminary and final test points, and the last three hypothesis were based on the remembering test points Each of these hypothesis was used as one way. A one way analysis of variance was made for the test of the first hypothesis in the research. T tests for independent samples were used for the 2., 3., 4. hypothesis tests. T tests for the dependent samples were used for the test of 5., 6., 7. hypothesis. T tests for the independent samples were used for the test of 8., 9., 10. hypothesis in the research. In this respects, the hypothesis and the results of this study are indicated in below IX 1. Hypothesis : As comparing the achievement level of the students in the three study groups (conventional, audio-visual, multi-sensory), the achievement level,at least in two groups, will be different meaningfully. This hypothesis was proved as a result of the research 2. Hypothesis: The achievement level in 1. test group (audio-visual) will be extremely higher than the achievement level of the students in the control group (conventional). In the research, the achievement level of the students in 1. test group were statistically meaningfully higher than the achievement level of the students in the control group. So this hypothesis was proved as a result of the research 3. Hypothesis : The achievement level of the students in 2. test group will be extremely higher the achievement level of the students in the control group (conventional). As a result of the research, statistically the achievement level of the students in 2. test group was extremely higher than the achievement level of the students in the control group. This hypothesis was proved. 4. Hypothesis: The achievement level of the students in 2. test group (multi-sensory) will be extremely higher than the achievement level of the students in l.test group (audio-visual) As a result of the research, the achievement level of the students in 2. test group was not statistically extremely higher than the achievement level of the students in 1. test group. It was seen that there was no important difference between the achievement levels. So this hypothesis was not proved as a result of the research. 5. Hypothesis: The final test points of the control group applied conventional education will be higher than its preliminary test points. In the research it was seen that there was statistically important difference between the preliminary test before the education application and the final test after the education application. So this hypothesis was proved as a result of the research. 6. Hypothesis : The final test points of 1.test group applied audio-visual education will be higher than its preliminary test points. In the research, it was seen that there was statistically important difference between the preliminary test before the education application and the final test after the education application. So this hypothesis was proved as a result of the research. 7. Hypothesis : The final test points of 2. test group applied multi-sensory education will be higher than its preliminary test points. In the research it was seen that there was statistically important difference between the preliminary test before the education application and the final test after the education application. So this hypothesis was proved as a result of the research. 8. Hypothesis : The remembering level of the students in 1. test group(audio-visual) will be extremely higher than the remembering level of the students in control group (conventional). In the research, it was seen that the remembering level of 1.test group was statistically extremely higher than the remembering level of the control group. So this hypothesis was proved as a result of the research. 9. Hypothesis : The remembering level of the students in 2. test group(multi-sensory) will be extremely higher than the remembering level of the students in the control group(conventional). In the research it was seen that the remembering level in 2. test group was statistically extremely higher than the remembering level of the students in control group. This hypothesis was proved. XI 10. Hypothesis : The remembering level of the students in 2. test group will be extremely higher than the remembering level of the students in 1. test group (audio-visual). It was seen that the remembering level in 2. test group was not statistically importantly higher than the remembering level in 1.test group. This hypothesis was not proved as a result of the research. Finally, all the results show that using materials will be more effective on achievement positively. It is understood that the materials used in education increase the student, achievement raising interest and motivation. Another finding in our research is that the quantity of materials have no directly connection with students achievement. However not only the materials and it is important that how, where, in what conditions they are used
Keywords: Akademik Başarı; Görsel Araçlar; İşitsel Araçlar; Öğrenim ve Öğretim_İlköğretim