Hemşireler için hasta savunuculuk ölçeğinin geliştirilmesi - Şermet, Ezgi (My University, 2019)
ÖZETHemşireler için Hasta Savunuculuk Ölçeğinin GeliştirilmesiÖğrencinin Adı ve Soyadı: Ezgi ŞERMET Danışman: Doç. Dr. Hasibe KADIOĞLUAnabilim Dalı: Hemşirelik (Halk Sağlığı Hemşireliği)Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşireler için hasta savunuculuğu ölçeğiningeliştirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu metodolojik çalışma Ekim-Aralık 2018 tarihleri arasında 500hemşire ile yapılmıştır. Taslak ölçek maddeleri 14 akademik ve klinik hemşireler ilegörüşme yapılarak elde edildi. Ölçeğin geçerliliğini test etmek için kapsam ve yapıgeçerliliği yöntemleri kullanıldı. Ölçeğin güvenilirliğini test etmek için madde toplamkorelasyonu ve iç tutarlılık yöntemleri kullanıldı. Kapsam geçerliliği için 14 uzmandangörüş alındı ve uzmanların görüşleri kapsam geçerliliği indeksi ile değerlendirildi.Ölçeğin yapı geçerliliği açıklayıcı faktör analizi ile değerlendirildi. Madde toplamkorelasyonu Pearson korelasyon analizi ile, iç tutarlılık ise Cronbach Alfa katsayısı iledeğerlendirildi.Bulgular: Ölçeğin Kapsam geçerliği indeksi .97 bulundu. Açıklayıcı faktör analizinitoplam 57 madde ile başlandı. İlk faktör analizi sonucunda ölçeğin öz değeri 1’inüzerinde olan ve toplam varyansın %63,43’ünü açıklayan 10 faktörlü bir yapıda olduğubulundu. Faktör analizi sonucunda faktör yükü ,30’un altında olanlar ve birden çokfaktöre girip aralarında ki farkta %10’dan daha düşük olan maddeler tek tek ölçektençıkartılarak faktör analizleri 18 kez tekrarlanmış ve 18 madde ölçekten çıkartılmıştır. 39maddelik ölçeğin son faktör analizi sonucunda öz değeri 1’in üzerinde olan ve toplamvaryansın %61,3’ünü açıklayan 7 faktörlü bir yapıda olduğu bulundu. Ölçeğin maddetoplam korelasyonları ,42 ile ,75 arasında değiştiği, Cronbach alfa değerinin ise ,95olduğu bulunmuştur.Sonuçlar: Hemşireler için Hasta Savunuculuk Ölçeği geçerli ve güvenilir bulunmuştur.Anahtar Sözcükler: Hemşireler, Hasta Savunuculuğu, Güvenilirlik, Geçerlilik

SUMMARYDeveloping the Patient Advocacy Scale for NursesStudent’s Name: Ezgi SERMETAdvisor: Assoc. Prof. Dr. Hasibe KADIOGLUDepartment: Nursing (Public Health Nursing)Purpose: The purpose of this study was to develop a patient advocacy scale for nurses.Materials and Methods: This methodological study was conducted in Istanbul over theperiod October - December 2018 with 500 nurses. Initially, a scale of 57 items wasdevised after discussions with 14 academic and clinical nurses. The scale was tested forcontent validity using the Content Validity Index and for construct validity withExploratory Factor Analysis, after which the scale’s reliability was evaluated for itemtotal correlations using Pearson’s correlation analysis and for internal consistency withCronbach’s Alpha.Results: Content validity for the scale was found to be .97. The first factor analysisresulted in a 10-factor construct, where the eigenvalue for the scale was greater than 1and the construct explained 63.43% of total variance. At the end of the factor analysis,items with factor loadings of less than .30 and those that appeared in more than onefactor with differences of less than 10% were removed from the scale one by one and theanalysis was repeated 18 times. In the last factor analysis of the 39-item scale, a 7-factorconstruct was found with an eigenvalue greater than 1 that explained 61.3% of totalvariance. The scale’s item-total correlations ranged between .42 - .75 and Cronbach’scoefficient alpha was calculated to be .95.Conclusion and Recommendations: The scale can be used to assess the patientadvocacy behavior of nurses working in Turkey. Its intercultural adaptation for use withnurses working in other countries is recommended.Nurses, Patient Advocacy, Reliability, Validity
Keywords: Geçerlilik Nurses; Güvenilirlik; Hasta Savunuculuğu; Health; Hemşireler; Nurses; Patient Advocacy; Reliability; Sağlık; Validity