İstanbul çevresinin cerastium l. (caryophyllaceae) türleri üzerinde taksonomik araştırmalar - Keskin, Mustafa (My University, 2004)
İSTANBUL ÇEVRESİNİN CERASTIUM L. (CARYOPHYLLACEAE) TÜRLERİ ÜZERİNDE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR ÖZET Bu çalışmada, İstanbul çevresinde yayılış gösteren Cerastium cinsinin 10 türüne ait 11 takson (C. dubium, C. fontanum ssp. triviale, C. glomeratum, C. brachypetalum ssp. roeseri, C. brachypetalum ssp. tauricum, C. semidecandrum, C. pumilum, C. diffusum, C. fragillimum, C. gracile, C. illyricum subsp. comatum) sistematik olarak incelenmiştir. Bunlardan C. brachypetalum ssp. tauricum taksonu Türkiye florası için yeni kayıttır. Bunun yanı sıra C. gracile İstanbul florası, C. fragillimum ise A2 karesi için yeni kayıt olarak saptanmıştır. İncelenen türlere ait ayrıntılı deskripsiyonlar verilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayanılarak İstanbul çevresinde yayılış gösteren türler için teşhis anahtarı düzenlenmiştir. Her türün İstanbul ve Türkiye'deki yayılışları verilmiş, haritalar üzerinde gösterilmiştir. Ayrıca bütün türlerin genel şekilleri ile herbaryum fotoğrafları da çalışmaya eklenmiştir. Haziran 2004 Mustafa KESKİN A TAXOMOMIC STUDY ON THE CERASTIUM L. (CARYOPHYLLACEAE) SPECIES OF İSTANBUL AREA

In this study, 11 taxa (C. dubium, C. fontanum ssp. triviale, C. glomeratum, C. brachypetalum ssp. roeseri, C. brachypetalum ssp. tauricum, C. semidecandrum, C. pumilum, C. diffusum, C. fragillimum, C. gracile, C. illyricum ssp. comatum) belonging to 10 species of the genus Cerastium which has a distribution in and around Istanbul were taxonomically investigated. The taxon C. brachypetalum ssp. tauricum is a new record for Turkish flora. In addition to this, C. gracile is established as a new record for Istanbul, and C. fragillimum is new for A2 square. The detailed descriptions are given for the investigated species. Based on the obtained results, an identification key is arranged for the species showing distribution around Istanbul. Of the all species distributions in Istanbul and in Turkey are stated and indicated with maps. General figures and herbarium photographs for each species are also added to the study.
Keywords: Biyoloji