Endüstriyel çay-yaprak-fiber atıklarının ses yutum özelliklerinin incelenmesi - Ersoy, Sezgin (My University, 2007)
ENDÜSTRİYEL ÇAY-YAPRAK-FİBER ATIKLARININ SES YUTUM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ses izolasyonu insan konforu için önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Otomobilde, imalat ortamında yüksek ses basıncı üreten ekipmanların çalıştırıldığı ortamlardaki ses izolasyon ihtiyacı daha etkili ve ekonomik malzemelerin geliştirilmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Geleneksel olarak, araştırmaların ekonomiklik boyutu, tekstil fiber atıkları üzerine yoğunlaşmaya sebep olmuştur. Yakın zamanda hijyen ve çevre koruma önemli bir gereksinim olarak karşımıza çıkmakta ve çevreye duyarlı doğal malzemelerin ses yutum amaçlı kullanımı gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bu bağlamda çay prosesi sırasında ortaya çıkan endüstriyel bir atık olarak çay yaprak fiberlerinin, dokuma tekstil ve otomotivde sıkça kullanılan polietilen ve polyester esaslı keçe malzemeye göre ses yutum özellikleri incelenerek kıyaslama yapılmıştır. 3 farklı kalınlıkta çay fiber atık malzemesi test edilerek sonuçlar değerlendirilmiştir. 10 mm kalınlığında 1 kat dokuma pamuk bez ile destekli çay fiber atık, 6 kat dokuma pamuğa göre çok daha iyi bir ses yutum özelliği göstermektedir. 20 mm kalınlığında destekli çay fiber malzeme ile keçe, 50 - 3200 Hz frekans aralığında oldukça yakın ses yutum özelliği göstermektedir.

INVESTIGATION OF SOUND ABSORPTION PROPERTIES OF INDUSTRIAL TEA-LEAF-FIBER WASTE MATERIALS Sound insulation constitutes one of the major requirements for human comfort today. Sound insulation requirements in automobiles, manufacturing environments, and equipments, generating higher sound pressure, strives the need to develop more efficient and economical ways of producing absorption materials. Traditionally, economics of the research has enforced the researche to focus on industrial nonwoven textile waste. Recently hygene and environmental protection has become another major requirement, resulting in more environmentally benign, natural materials to be used in such applications. Within this context, an industiral waste, developed during the processing of tea leaves was investigated for its sound absorption properties as opposed to a standard woven textile cloth and polyetilen and polyester based nonwoven fibers composed from textile waste. Three different layers of tea-leaf-fiber waste materials with and without backing of a single layer of woven textile cloth were tested for their sound absorption properties. The results indicate that a 1cm thick tea-leaf-fiber waste material with backing, provides sound absorption properties almost equivalent to that of six layers of woven textile cloth. Backed tea-leaf-fibers and nonwoven fiber materials of both with 20 mm thickness, exhibit almost equivalent sound absorption properties for the frequency range of 0 - 3200 Hz.
Keywords: İzalasyon_Ses; Mekatronik