Soa am beispiel einer wissens- und kommunikationsplattform einer virtuellen universitat - Herand, Deniz (My University, 2007)
Bu çalışmanın amacı; bir üniversitenin iş süreçlerini temel alarak, „Servislere Dayalı Mimari prensibine dayanan bir bilgi ve iletişim platform modeli geliştirmektir. Yürütülen çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların ilki, bu çalışmanın kalbi görevini gören „Servislere Dayalı Mimari“ prensibinin ayrıntılı bir şekilde açıklanmasıdır. İkinci aşamada, bir üniversitenin bilgi ve iletişim platformu için gerekli olan iş süreçleri belirlenmektedir. Sonuncu olarak da belirlenen iş süreçlerinin gerekli aşamalardan geçirilerek, bir mimari yapı oluşturulabilecek seviyeye getirilmeleri ve mantıklı bir işlem gerçekleştirmeleri için koordine edilmelerini örnekleyen bir model geliştirilmektedir. Servislere Dayalı Mimari, uygulamaların ortak olarak kullanabilecekleri mantıksal kodları bir araya getirme ve bunları servis (hizmet) adı altında bir network üzerinden diğer uygulamaların kullanımına açmak anlamına gelmektedir. Böylece genel olarak kullanılabilecek bileşenler servis olarak hazırlanıp kullanıma sunulurken, genel kullanımı olmayan ve uygulamalara özel iş kuralları ve akışlar ise ait oldukları uygulamaların içinde kalmaktadır. Çalışmada bir üniversitenin bilgi ve iletişim platformunun oluşturulabilmesi için gerekli olan iş süreçleri birçok yerli ve yabancı üniversitenin işleyişi göz önüne alınarak belirlenmiş, bu süreçlerden geçen objeler (nesneler) çıkarılmış ve bu nesnelerin bir araya getirilmesiyle oluşan komponentler (bileşenler) diğer bir ifade ile servisler tasarlanmıştır. Üçüncü aşamada ise bu servislerin mantıklı bir iş sürecini gerçekleştirmeleri için gereken koordinasyonun nasıl yapıldığı ayrıntılı bir şekilde açıklanmış ve belirlenen servislerden bazılarının süreçler içindeki işleyişi ActiveBPEL Designer kullanılarak üç ayrı süreçte örneklendirilmiştir. Burada amaç aynı servislerin farklı süreçlerde nasıl kullanılabileceğini gösterebilmektir. Gerçektende bir kez geliştirilmiş servisler farklı süreçlerde ek bir programlama ve zaman kaybına uğranılmaması amacıyla sadece çağırılıp süreç amaçları doğrultusunda kullanılabilmektedir. Sonuç olarak, Servislere Dayalı Mimari tanımının detayları konu içeriğinde belirtildikten sonra, konuya ait örnekle pekiştirilmiş ve bu şekilde bir yazılım mimarisi modeli elde edilmiştir. Bu çalışmanın içeriğinde kullanılan örnek ve elde edilen model, gerçek bir üniversitenin platform modeli olarak kullanılabilir ve uygulamaya geçirilebilir. Kullanım göz önüne alındığında ayrıca servislerin güvenlik koşullarına dikkat edilmelidir. Geliştirilen model, uygun koşullarla kullanıldığında farklı bilgi ve iletişim modellerine de örnek olabilir.

ZUSAMMENFASSUNG Das Ziel dieser Arbeit ist, auf der Basis der Geschäftsprozesse einer Universität mittels des Prinzips “Service Orientierte Architektur” ein Modell für ihre Wissens- und Kommunikationsplattform zu entwickeln. Die laufende Arbeit besteht aus drei aufeinander aufbauenden Teilen. Der erste ist die Klarstellung des SOA Prinzips, die eigentlich als Herzstück der Arbeit genannt werden kann. In der zweiten Ebene werden die Geschäftsprozesse, die um eine Wissens- und Kommunikationsplattform einer Universität zu erstellen nötig sind, festgelegt. Die festgelegten Geschäftsprozesse werden dann solange bearbeitet bis sie das Niveau erreichen, auf dem man mit ihnen eine Architektur-Struktur erstellen kann. In der letzten Ebene wird als Beispiel ein Architektur-Modell mittels der erreichten Komponenten der vorherigen Ebene gebildet. Service Orientierte Architektur ist ein Prinzip bei dem die logischen Codes, die von Anwendungen gemeinsam benutzbar sind, zusammengebracht und über ein Netzwerk unter dem Namen “Services” (Dienste) zur Verfügung der Anwendungen gestellt werden. Während damit die gemeinsam nutzbaren Komponenten als Service vorbereitet und zur Verfügung gestellt werden, werden die anwendungsspezifischen Arbeitsregeln und Abläufe innerhalb der zugehörigen Anwendungen stehen. In der Arbeit wurden schrittweise die um eine Wissens- und Kommunikationsplattform zu erstellen benötigten Geschäftsprozesse durch die Wahrnehmung der Abläufe einiger Universitäten bestimmt, von den betreffenden Geschäftsprozesse die Objekte herausgefunden, und durch die Zusammenstellung der Objekte die Komponenten oder mit anderen Worten die Services entworfen. In der dritten Ebene wurde gezeigt wie diese Services um die betreffenden Geschäftsprozesse ablaufen zu lassen, logischerweise koordiniert bzw. orchestriert werden. Abschließend wurde durch die Nutzung des in dem Bereich spezifischen und heutzutage einzig verfügbaren Programms ActiveBPEL Designer einer dieser Services als Beispiel modelliert. Zusammengefasst, nachdem das Prinzip “Service Orientierte Architekturen” detailliert behandelt wurde, wurde das Thema mit den zugehörigen Beispielen stabilisiert und auf diese Art und Weise ein Software-Architektur Modell erhalten. Das in der Arbeit benutzte Beispiel und erhaltene Modell können als Plattform-Modell einer realen Universität benutzt und angewendet werden. Wenn eine solche Anwendung stattfinden sollte, müsste man auf Sicherheitsvoraussetzungen, die in der Arbeit nicht behandelt wurden, achten. Wenn das entwickelte Modell mit den passenden Voraussetzungen benutzt wird, kann es auch für andere Wissens- und Kommunikationsplattformen als Beispiel benutzt werden.
Keywords: Bilgi Sistemleri; Enformatik; İşletme İletişimi; Üniversiteler ve Yüksekokullar_Bilgi Bilimi