Teknik analizde optimizasyon uygulaması ve bu uygulamanın İMKB üzerinde test edilmesi - Apaydın, Fatih (My University, 2009)
Teknik Analiz, Optimizasyon, Hisse Senetleri ÖZET TEKNİK ANALİZDE OPTİMİZASYON UYGULAMASI VE BU UYGULAMANIN İMKB ÜZERİNDE TEST EDİLMESİ Teknik analiz, gelecekteki fiyatların yönünü tahmin etmek amacıyla, geçmiş fiyat verilerinden elde edilen grafiklerin kullanılarak, piyasa hareketinin incelenmesini ifade eder. Teknik göstergeler ise disiplinli bir alım satımın önemli bir bileşeni olmaları nedeniyle günümüzde en çok kullanılan teknik analiz araçları haline gelmişlerdir. Geçmiş dönemlerde göstergelerin standart parametrelerine oranla daha yüksek getiriler sağlayan optimal parametreler tespit edilerek kullanılmaktadır. Ancak çoğunlukla en basit şekliyle ele alınarak yapılan bu optimizasyon uygulaması, tespit edilen parametrelerin gerçek bir alım satım sürecinde nasıl sonuç vereceğini ortaya koymamakta ve eksik kalmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, optimizasyon sürecini gerçek hayata en yakın şekliyle ele alarak, optimizasyon uygulamasının göstergelerden elde edilen getiriyi arttırmaya yarayıp yaramadığını ortaya koymaktır. Çalışmada, İMKB’de işlem gören 26 adet hisse senedinin 01.01.1995 – 31.12.2008 tarihleri arasındaki verileri üzerinde momentum ve +/ -DI göstergeleri 5 farklı şekilde optimize edilmiştir. Sonuç olarak optimizasyon uygulamasıyla optimal parametrelerin tespit edilmesinin teknik göstergelerden elde edilen getiriyi arttırmaya yetmediği sonucuna ulaşılmıştır. Technical Analysis, Optimization, Stocks

OPTIMIZATION APPLICATION IN TECHNICAL ANALYSIS AND TESTING OF THE APPLICATION IN ISE Technical analysis means examination of the market’s movement by using data of the past prices in order to estimate the direction of the prices in the future. On the other hand technical indicators have become the most popular tools for technical analysis, because they are the important components of a disciplined trade. In the past, optimal parameters which create higher profit than standard parameters do, were defined and used. However this simple type of optimization application do not usually predict the results of defined parameters in real life trade and it becomes insufficient. The purpose of this thesis is to demonstrate whether the optimization application increases the profit of parameters or not, by applying the optimization process in common with real life. Momentum and +/ -DI parameters of the data on the basis of 26 stocks in ISE between 01.01.1995 and 31.12.2008 are optimized in five different ways in this study. As a result, it is concluded that definition of the optimal parameters by the use of optimization application is not sufficient to raise the return coming from technical indicators.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Hisse Senetleri; Optimizasyon; Yatırım Yönetimi