Ahıskalı Türklerde vatan algısı : İstanbul örneği - Kantekin, Meyreme Oğuz (My University, 2021)
AHISKALI TÜRKLERDE VATAN ALGISI: İSTANBUL ÖRNEĞİ Bu çalışmada Türkiye’ye zorunlu göç etmiş Ahıskalı Türklerin yaşam pratikleri üzerinden aidiyet duygularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Günümüzde göçmenler, iletişim teknolojisinin ve ulaşım olanaklarının gelişmesi sayesinde köklerinden kopmadan göç ettikleri ülkelerle çeşitli derecelerde aidiyet bağları kurabilmektedirler. Göçmenler göç veren ve göç alan ülkeler arasında gidip gelen, birden fazla aidiyet bağı kuran unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Göçmenler kendi ülkelerinden getirdiği kültür ile yaşamaya başladıkları ülkenin kültürü arasında bazen bir köprü görevi görmekte bazen de iki farklı kültürü bir arada bulunduramamaktadırlar. Göçmen kavramı bu çalışmada, klasik anlamından daha farklı ele alınıp, bireylerin kimliklerini analiz etmenin bir yolu olarak ele alınmaya gayret edilecektir. Söz konusu aidiyet duyguları söylemler yoluyla ortaya konulmaya çalışılacaktır. Ahıskalı Türklerin aidiyet bağları anlaşılmaya çalışılacaktır. Aidiyetler, kuşaktan kuşağa değişmek ve dönüşmekle birlikte hem göç veren ülke için hem de göç alan ülke için farklı seviyelerdedir. Bu araştırmada Ahıskalı Türklerin ve Ahıskalı Türklerin çocuklarının, Ahıska kökenlilerin, eylemlerini, yani aidiyetlerini sergiledikleri söylem ve gündelik rutinlerini içine alan çoklu kimlikleri ele alınmaya çalışılacaktır. Araştırmanın ana çerçevesini, göçmenlerin benliklerinde, yorumlamadan edime giden bir süreçte oluşan kimlik algısını etkileyen hem köken hem de göç alan ülkeler arasındaki aidiyet bağları oluşturacaktır. Bu bağlamda araştırmanın problem cümlesi şöyledir. ‘Türkiye’de yaşayan Ahıskalı Türklerin vatan algılarının temel özellikleri nelerdir?’ Araştırmanın evreni Ahıska Bölgesi’nden Türkiye’ye göç etmiş Ahıskalı Türkler oluşturacaktır. Örneklem ise 18-49 yaş arası İstanbul’da yaşayan kadın ve erkek Ahıskalı Türkler arasından rastgele örneklemle belirlenmiştir. Bu çalışmada daha önce yapılmış çalışmalar literatür tarama yapılarak ele alınmıştır. Araştırmanın veri toplama süreci nitel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Problem cümlesinden hareketle araştırma deseni fenomenoloji olarak belirlenmiştir. Fenomenolojik desenin epistemolojisine uygun olarak veri toplama aracı görüşme ve gözlemdir. Verilerin analizinde ise betimsel ve içerik analizi kullanılmıştır. Ahıskalı Türkler, Kimlik, Aidiyet, Göç, Ahıska

HOMELAND PERCEPTION IN MESKHETIAN TURKS: ISTANBUL CASE In this study, it is aimed to evaluate that the sense of belonging of Meskhetian Turks, who forcedly immigrated to Turkey, had been structured within the daily practices. Today, thanks to the development of communication technology and transportation facilities, immigrants, without leaving their roots, are able to establish various sense of belonging to the countries to which they migrate. Migrants emerge as elements who constitute various sense of belonging, and oscillate amongst countries accepting and sending immigrants. Migrants sometimes serve as a bridge amongst the cultures, and sometimes cannot bear two different cultures in coexistence with one another. Migrant concept will be studied, apart from its classical conception, as a way to analyze individual identities. Understanding the sense of belonging of Meskhetian Turks will be the main concern. This sense of belonging will be pointed out by way of discourses. The sense of belonging, which is on different levels, is changing and transforming from generation to generation in terms of countries accepting and sending immigrants. This study covers the daily activities of Meskhetian Turks and their offsprings who come with multiple identities performing their sense of belonging in their discourses and routines. The concept migrant will be applied to those whose family had experienced immigration beforehand. The main framework of the study consists in the sense of belonging, which has an impact on the perception of identity stretching from interpretation to act between immigrants’ homeland and immigrant accepting countries. In this sense, the problematic of the study is this: “What are the main characteristics of homeland perception of Meskhetian Turks living in Turkey?” The study area is Meskhetian Turks who migrated to Turkey from Ahiska regions. Case studies will be randomly determined out of Meskhetian Turks men or women, aged 18-49, living in Istanbul. Previous studies in the literature will also be examined. The process of data collection will be conducted by applying qualitative research methods. In the view of problematic thesis phenomenology has been determined as the research design. In accordance with the epistemology of phenomenological design the data collection tool is interview and observation. For the analysis of data descriptive and content analysis will be conducted. Meskhetian Turks, Identity, Belonging, Migration, Ahiska
Keywords: Ahıska Meskhetian Turks; Ahıska Türkleri; Ahıskalı Türkler; Ahiska; Aidiyet; Anthropology; Antropoloji; Belonging; Göç; Identity; Kimlik; Meskhetians (Turkic people); Migration; Sociology; Sosyoloji