Yeni ürün geliştirme ve içecek sektöründe bir uygulama - Paksoy, Berrin (My University, 2002)
Çalışmanın amacı yeni ürün geliştirmenin pazarlama açısından değerlendirilmesi, yerinin ve öneminin saptanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda yeni ürün geliştirme konusu pazarlama bilimi içersinde incelenmiş, bu kapsamda tüm yeni ürün geliştirme ile ilgili temel konular saptanıp çalışma içersinde ayrı ayrı bölümlerde incelenmiştir. Çalışma kapsamındaki tüm konular incelendikten sonra içecek sektöründe bir uygulama yapılmıştır. Çalışma uygulama bölümüyle birlikte yedi bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde pazarlama ve ürün kavramları, ürünlerin sınıflandırılması ve ürünün hayat seyri konusu incelenmiştir. Üçüncü bölümde yeni ürünün; buluş ve adaptasyonla,mevcut ürün için bulunacak yeni kullanım alanları ile ve mevcut üründe yapılacak önemli değişiklikler ile ortaya çıkış şekilleri başlıklar altında verilmiştir. Dördüncü bölümde ise çalışmanın ana konusunu teşkil eden yenilik ve yeni ürün geliştirme kavramları üzerinde durularak, nelerin yenilik olabileceği incelenmiş, yeni ürün yaratma gerekliliğine değinilmiştir. Yine bu bölümde yeni ürün stratejileri ve yeni ürün için örgütlemenin ne şekillerde olabileceği anlatılmıştır. Beşinci bölümde ise yeni ürün geliştirme süreci aşamaları ,işletme analizleri incelenmiştir. Yeni ürün geliştirme süreci tamamlandıktan sonra yeni ürünün pazara sunulması , pazar testleri ve yeni ürüne tüketicinin bakış açısı değerlendirilmiştir. Çalışmanın altıncı bölümünde ise yeni ürün geliştirme başarı ve başarısızlıklarına yer verilmiştir. Başarının altındaki temel faktörler belirlenmiş, yeni ürünlerin başarısızlık sebepleri ortaya konulmuştur. Yedinci bölüm uygulamaya ayrılmıştır. Burada ilk altı bölümde teorik olarak verilen tüm bilgileri uygulamada gözlemleyebilmek amacıyla ve daha sonra yeni ürün geliştirme ilgili temel kavramların ve yeni ürün geliştirmenin pazarlamadaki yerinin test edilebilmesi açısından içecek sektöründe bir uygulama yapılarak araştırma bulguları test edilmiştir.

The purpose of this work is to evaluate new product development from marketing point to determine its importance and place. In accordance with this purpose, the new product development subject has been examined within the scope of the marketing science; in this context the basis subject related with new product development have been determined and studied in separate chapters of the work. After all the subjects has been analysed a case study in the beverage sector has been done. The work consists of seven chapters including the case study. In the second chapter, the marketing and product concepts, product classification and product life cycle have been studied. The third chapter examines the ways of introduction of a new product. These ways of introduction are studied under the following titles respectively: invention or adaptation, new usage areas for the existing product, substantial changes on the existing product. In the fourth chapter taking the new product and innovaton concepts into account which constitute the main subject of the work, what the innovation can be and the necessity to produce new products have been studied. Also in this chapter new product strategies and the establisment of new product development group was examined. The fifth chapter analysis the new product development process from the beginning until the last stage which is known as commercialization. After the new product development process finished, new products launched to market, market test are made, and the look of consumer product was studied. The sixth chapter, describes new product success and failure. The main factors laying beneath success are fixed, and the reasons of failure of new products are introduced. The seventh chapter is reserved to a case study. In order to observe in practice the teoric information given in the first six chapters, hypothesis to meet our expectations related to the research are determined at first. Then to test these hypothesis, the basic concepts about the new product development and the place of new product development in marketing of beverage sector was examined. Other surveys, findings are tested with statistical methods and reported.
Keywords: Işletmeler; Uluslararası Işletmecilik; Yeni Ürünler