Sağlıklı aile ebeveynlik envanterinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliği - Çalıklar, Özge (My University, 2018)
Sağlıklı Aile Ebeveynlik Envanterinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğiAmaç: Bu araştırmada Krysik ve Lecroy tarafından geliştirilen Sağlıklı Aileler Ebeveynlik Envanterinin Türkçe geçerlik ve güvenirliliğini incelemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu metodolojik çalışma Nisan 2018- Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul’ da bir ilkokul ve orta okulda çocuğu olan 370 ebeveyn ile yapılmıştır. Veriler sosyodemografik anket formu ve Sağlıklı Aileler Ebeveynlik Envanteri’ nin Türkçe formu ile öz bildirime dayalı olarak toplanmıştır. Envanterin Türkçe formunun oluşturulmasında dil uyarlaması için çeviri-geri çeviri tekniği kullanılmıştır. Geçerlilik, kapsam ve yapı geçerliliği ile değerlendirilmiştir. Kapsam geçerliliği on uzmandan görüş alınarak kapsam geçerliliği indeksi ile yapı geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi ile değerlendirilmiştir. Ölçeğin güvenirliliği iç tutarlılık ve madde toplam korelasyonu ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Uzman görüşleri sonrası ölçeğin kapsam geçerliliği indeksi madde düzeyinde 0,80 ila 1 arasında, ölçek düzeyinde %95 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda bulunan tüm maddelerin t değerleri 0,01 düzeyinde manidar bulunmuştur. Uyum indekslerinin ise iyi uyum gösterdiğini ve ölçeğin dokuz faktörlü yapısını doğruladığı bulunmuştur. Ölçeğin güvenirlik değerlendirmesinde Pearson korelasyon analizi sonucunda envanterin madde toplam korelasyonları 42. madde hariç tamamı 0,20 nin üzerinde bulunmuştur. Madde alt ölçek korelasyonları 0,16 ila 0,72 arasında değişmektedir. Envanterin iç tutarlılığı cronbach alfa sayısı ile değerlendirilmiş ve 0,93 olarak bulunmuştur. Alt ölçeklerin cronbach alfa değerleri 0,66 ile 0,85 arasında değişmektedir.Sonuçlar: Sağlıklı Aileler Ebeveynlik Envanteri’ nin Türkçe formu geçerli ve güvenilir bulunmuştur.

Validity and reliability of the Turkish version of the Healthy Families Parenting InventoryPurporse: The aim of this study was to investigate the validity and reliability of the Healthy Families Parenting Inventory developed by Krysik and Lecroy in Turkish.Materials and Methods: This methodological study was carried out over the period April 2018 - May 2018 with 370 parents with children enrolled at an elementary school and a middle school in Istanbul. The data were collected with a sociodemographic questionnaire and the Turkish version of the self-reporting Healthy Families Parenting Inventory. The translation - back translation technique was employed in creating the Turkish language version of the inventory. In testing the validity of the scale, content and construct validity were examined. Content validity was assessed with the content validity index after consultation with ten experts. Construct validity was assessed using confirmatory factor analysis. The scale’s reliability was assessed by examining internal consistency and item-total correlations.Results: The content validity index of the scale based on the items was 0.80-1; this was found to be 95% on the basis of the overall scale. In the assessment of construct validity, all of the items tested in the confirmatory factor analysis displayed a t value of 0.01, which was significant. The fit indices were found to be well matched and the scale had a nine-factor structure. . In the reliability assessment of the scale, Pearson’s correlation analysis results yielded item-total correlations of above 0.2 on all items except item 42.The item-total correlation for item 42 was found to be 0.12. The sub-scale correlations varied between 0.16-0.72. The inventory’s internal consistency was assessed with Cronbach’s alpha coefficient and found to be 0.93. Cronbach's alpha values of the subscales ranged from 0.66 to 0.85.Conclusion and Recommendations: The healthy families parenting inventory was found to be valid and reliable.
Keywords: Community Health Services; geçerlik; güvenirlik family health parenting ınventory; Halk Sağlığı; Hemşirelik Hizmetler; Nursing Services; Public Health; reliability; sağlıklı aileler ebeveynlik envanteri; Toplum Sağlığı Hizmetleri; validity