An analysis of behavioral aspects of economic agents in Turkey - Karakaş, Mesut (My University, 2012)
TÜRKİYE’DEKİ EKONOMİ AJANLARININ DAVRANIŞSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ ÖZET Son yıllarda yatırımcıların davranışsal özelliklerinin pazar mikro yapısı içinde analizi bir hayli dikkat çekmektedir. Araştırmalar hisse senedi talep eğrisi ve piyasa mekanizması içindeki anormallikler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Artık, rasyonel ajan modellerinin finansal piyasalardaki anormallikleri ve yapay fiyat oluşumunu açıklamaktaki güçsüzlükleri açıktır. Aynı zamanda bu durumları açıklamaya çalışan oyun teorisi modelleri de pazar oyuncuları hakkında bilgi içermekte ve ağır varsayımlar altında sonuç vermektedir. Bildiğimiz kadarıyla, az sayıda ve basit varsayımlarla ticaret bazlı yapay fiyat oluşum mekanizmasını açıklayabilen bir model hisse senedi piyasası için bulunmamaktadır. Bu çalışmada, küçük sayılar kanunu konsepti baz alınarak basit ama güçlü bir teorik model kurulmuştur. Teorik model matematiksel olarak ispatlanmış ve ampirik olarak hisse senedi piyasası verileriyle test edilmiştir. Ayrıca Türkiye hisse senedi piyasasında ticaret bazlı yapay fiyat oluşumu aktivitelerini tesbit etmek için oluşturulan bir ampirik model düzeltilmiş ve performansı arttırılmıştır. İlaveten, bu model bir adım daha ileriye taşınmış ve ticaret bazlı manipulasyon aktivitelerinin seans bazlı tesbit edilmesi sağlanmıştır. Son olarak ticaret bazlı yapay fiyat oluşumu aktiviteleri hukuksal bazda incelenmiştir. Bu çalışma üç ana sonuca ulaşmıştır. İlk olarak, yatırımcılar örneklem kümesi seçiminde illüzyona sahiptirler ve temsil etme özelliği olmayan küçük örneklem kümelerinden sonuçlar çıkarmaya meyillidirler. Bu olgu yapay fiyat oluşumu sürecinde ana rolü oynamaktadır. İkinci olarak, ticaret bazlı yapay fiyat oluşumu aktivitelerini fiyat, hacim ve temel ölçüt endeksleriyle tesbit etmek olasıdır. Fakat, bunun için yapay sinir ağları veya destek vektör makinaları gibi parametrik olmayan metodları kullanmak daha uygundur. Üçüncü olarak, hukuk sistemi sermaye piyasası suçlarıyla uğraşmaktan kaçınmaktadır. Fakat, bu durum deneyimli araştırmacılardan ve akademisyenlerden bilgi birikimi transferiyle daha iyi hale getirilebilir. AN ANALYSIS OF BEHAVIORAL ASPECTS OF ECONOMIC AGENTS IN TURKEY

The analysis of behavioral aspects of investors within the market micro structure has attracted much attention in recent years. The studies mainly focus on the stock demand curve and on the abnormalities created in the market mechanism. It is clear that rational agent models lack power to explain the abnormalities and artificial price creation activities in the financial markets. Moreover, game theoretic models those try to explain these situations include informational content on market participants and work under very strict assumptions. As far as our knowledge, there is no model with few simple assumptions that is capable to explain trade based artificial price creation mechanism in stock markets. In this study, a simple but powerful theoretical model based on the concept of law of small numbers is established. The theoretical model is also proven mathematically and tested empirically on stock market data. In addition, a previous empirical model that was build to capture trade based artificial price creation activities in Turkish stock market is corrected to perform better. Moreover, this model is taken a step further to determine trade based manipulation activities on sessional basis. Lastly, legal issues related to trade based artificial price creation activities are researched. This study has three main findings. First of all, investors have illusions on sample selection and they tend to derive conclusions from non-representative small samples. This fact plays the main role in artificial price creation process. Secondly, it is probable to capture trade based artificial price creation activities via basic inputs such as price, trading volume and benchmark indices. But, it is more appropriate to use non-parametric methods like Artificial Neural Networks and Support Vector Machines. Thirdly, legal system avoids dealing with capital market crimes. But, it can be made better by means of knowledge transfers from experienced researchers and academicians.
Keywords: Ekonomi_Türkiye