Amylolytic enzyme production from a moderately halophilic bacteria by using agricultural wastes - Uzyol, Kamil Serkan (My University, 2007)
TARIMSAL ATIKLAR KULLANILARAK ILIMLI HALOFİLİK BİR BAKTERİDEN AMİLOLİTİK ENZİM ÜRETİLMESİ Halofilik ve halotolerant bakterilerin ve bunların ektremozimlerinin endüstrideki önemi göz önüne alınarak bu çalışmada, İzmir, Çamaltı Tuzlası’ndan izole edilmiş ılımlı halofilik bir bakteri olan Halomonas sp. MU21 izolatının amilaz üretimi incelenmiştir. Bu araştırma kapsamında besi yerinde kullanılan karbon ve azot kaynakları ve ortamdaki tuz miktarının enzim üretimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. α-Amilaz üretimi için alternatif bir karbon kaynağı olarak, fermentasyon ortamında patates kabuğu, tarımsal bir atık olarak kullanılmıştır. Halomonas sp. MU21’den amilaz üretimi için en uygun karbon ve azot kaynaklarının nişasta ve pepton olduğu bulunmuştur. MU21 amilazının üretimi için en uygun nişasta ve pepton miktarlarını belirlemek amacı ile fermentasyon ortamında ki pepton ve nişasta miktarları Yanıt Yüzey Metodolojisi (YYM) uygulanarak optimize edilmiştir. En iyi enzim aktivitesi 41.145g/ L nişasta ve 10.01g/ L pepton konsantrasyonlarında elde edilmiştir. Üretilen amilaz enziminin sıcaklık ve pH profili de çalışılmış ve enzimin en yüksek aktiviteyi 50oC sıcaklıkta ve pH 6.9 değerinde gösterdiği belirlenmiştir.

AMYLOLYTIC ENZYME PRODUCTION FROM A MODERATELY HALOPHILIC BACTERIA BY USING AGRICULTURAL WASTES Considering the industrial importance of halophilic and halotolerant microorganisms and their extremozymes, amylase production from a moderately halophile Halomonas sp. MU21 isolated from Çamaltı Saltern Area, İzmir, was investigated in this study. With in the scope of this research, effects of carbon and nitrogen sources and salinity in fermentation media on amylase production were investigated. As an alternative carbon source for α-amylase production, potato shell was used in fermentation media. The best carbon and nitrogen sources for amylase production from Halomonas sp. MU21 were found to be starch and peptone. Response Surface Methodology (RSM) was used to determine the optimum starch and peptone concentrations for highest -amylase yield. The highest enzyme activity was obtained at 41.145g/ L starch and 10.01g/ L peptone concentrations. The optimum temperature and pH of Halomonas sp. MU21 -amylase enzyme were determined as 50oC and pH 6.9.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Tarımsal Atıklar; Yanıt Yüzey Metodolojisi