The relationship between transformational leadership and job satisfaction in multinational companies : the role of power distance in German & Turkish national cultures - Gölebakar, Sena (My University, 2020)
Bu çalışma, çok uluslu şirketlerde iş tatminini etkileyen faktörleri anlamak amacıyla yola çıkmıştır. Çok uluslu şirketler, organizasyonlardaki farklı kültürlü liderlerle kültürel çeşitliliğe oldukça açıktır. Bu çeşitlilik din, dil, ırk, cinsiyet ve milliyet olarak ortaya çıkar. Üst yönetim kademelerindeki milliyet farklılıkları, çalışanların işinden memnuniyetini etkilemektedir. Bu etkiler bağlılık, sadakat, iş performansı ve memnuniyet değişiklikleri şeklinde kendini gösterir. Araştırma, kurumlardaki ulusal kültür farklılıklarını ve bu yabancı yöneticilerin ulusal kültürünün uygulanmasında güç mesafesi boyutunun etkisinin, liderlik ile iş tatmini ilişkisi üzerindeki ağırlığını analiz etmiştir. Kısaca araştırmanın amacı, kültürel farklılıkların çalışanların iş memnuniyeti üzerindeki etkilerini ve memnuniyet ile dönüşümcü liderlik arasındaki ilişkileri ve bu ilişki üzerindeki güç mesafesinin farklılaştırıcı etkisini incelemeyi amaçlamaktadır.Şüphesiz ki, insanların iletişimi ve duyguları, çalışanların iş tatmini oranı üzerinde oldukça etkilidir. Bu sebeple her bir yabancı yöneticinin şirketin vizyon ve misyonu, yıllık hedefleri ve şirketin mevcut organizasyon kültürü doğrultusunda yarattığı değişken etki destek işlemleriyle gözlemlenmiştir. Liderlik stilleri detaylandırılmış ve çok uluslu şirketler için en uygun olanı, küresel düzeyde her koşula uyum sağlayabilen dönüşümsel liderlik olarak belirlenerek, çalışmaya anahtar olmuştur. Dönüşümsel liderliğin iş tatminine etkisi, anketler vb. destekleyici dökümanlarla analiz edilmiştir.Çalışmada, çokuluslu şirketlerin anket ve literatür araştırmalarından yararlanılarak yöneticinin ulusal kültürü / güç mesafesi ve dönüşümcü liderlik tarzı ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı vurgulanmıştır. Çalışma sınırlaması için, Türkiye'de bulunan çok uluslu Alman şirketleri seçilmiştir ve hem Alman hem de Türk liderlerin güç mesafesi boyutu için farklı ulusal kültür etkisi gözlemlenmiştir. Çalışmanın veri analizi bölümünde, iş tatmini ve dönüşümsel liderlik ve bunun üzerindeki güç mesafesi etkisini kapsayan sorulardan anket oluşturulmuş, anketlerle toplanan bilgilerden yola çıkılarak, verilerin istatistiksel analizi gerçekleştirilmiştir. Ampirik analiz için Güç Mesafe İndeksi, İş Doyum Ölçeği ve MLQ-Çok Faktörlü Liderlik Anketi ölçeği kullanılmıştır. Anketten elde edilen verileri hizalamak için dönüşümcü liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişki ve bu ilişki üzerindeki güç mesafesi etkisi belirlenmiştir.

This study examines to understand the factors which are affecting job satisfaction in multinational companies. The multinational companies are highly open to cultural diversity with different cultured leaders in organizations. Nationality differences in the top management levels have an impact on the employee's satisfaction with the job. Then analyzes how the power distance dimension implies the relationship between leadership and job satisfaction. So, this study aims to examine the effects of these differences on employee's satisfaction on their job and the relations between satisfaction and transformational leaders.There is no doubt people's feelings have been so much linked to job satisfaction. The leadership styles have been elaborated and the most proper one is transformational leadership which adapts to each condition on the global level for this multinational company.In the study, it has been emphasized that whether a meaningful relationship is between the manager's national culture/ power distance and the correlation of transformational leadership style and job satisfaction by using surveys and making literature research of multinational companies. For the study limitation, German multinational companies located in Turkey have been chosen and set power distance dimension of national culture to see the diversity on for both German and Turkish leaders.In the data analysis portion of the study, the questions which cover job satisfaction and transformational leadership and power distance effect on it have been created, information collected with the surveys, and statistical analysis of the data has occurred. The scale Power Distance Index, Job Satisfaction Scale, and MLQ- Multifactor Leadership Questionnaire have been used for the empirical analysis. To align the data that has been captured from the survey the relationship between transformational leadership and job satisfaction and power distance effect on this relationship has been set.
Keywords: Business; Çokuluslu Firmalar; Dönüşümsel Liderlik; İş Tatmini; İşletme; Job Satisfaction; Multinational Organizations; National Culture & Power Distance; Transformational Leadership; Ulusal Kültür & Güç Mesafesi