Küçük fenestra stapedektomi sonrası kemik iletim eşiklerinin yaşa bağlı değişimi - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Amaç: Küçük fenestra stapedektomi tekniği uygulanan olgularda kemik iletim eşiklerinin yaşa bağlı değişimi incelendi. Hastalar ve Yöntemler: Yaşları 16-79 arasında değişen 151 olgunun 162 kulağında (48 erkek, 103 kadın; ort. yaş 39) küçük fenestra stapedektomi uygulandı. Olgular yaşlarına göre beş farklı gruba ayrıldı: 30 yaş altı, 30-39 yaş, 40-49 yaş, 50-59 yaş ve 60 yaş ve üzeri. Her gruptaki olgular, ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrası bir yıl içerisinde odyolojik tetkikler ile değerlendirildi. Bulgular: Stapedektomi sonrası tüm yaş gruplarının kemik iletim analizlerinde 0.5, 1 ve 2 kHz'de düzelme gözlendi; 4kHz'de ise 50-59 yaş grubunda kayıp görülürken, 39 yaş altındaki olgularda değişiklik gözlenmedi. Sonuç: Kemik iletim eşiklerinde düzelme olması ve 4 kHz'de kemik eşiğinin hemen hemen korunması, küçük fenestra stapedektominin tüm yaş gruplarında faydalı olduğunu göstermektedir.

Objectives: We investigated the influence of age on threshold changes in bone conduction following small fenestra stapedectomy. Patients and Methods: A total of 162 ears of 151 patients (48 males, 103 females; mean age 39 years; range 16-79 years) were treated with small fenestra stapedectomy. The patients were divided into five age groups: below 30 years, 30-39, 40-49, 50-59, and 60 years and above. All patients were evaluated with audiograms before and within one year after surgery. Result: Bone conduction at 0.5, 1, and 2 kHz showed improvement in all age groups. However, patients aged 50 to 59 years exhibited deterioration at 4 kHz. Bone conduction did not change in patients aged below 39 years. Conclusion: As there is improvement, and bone conduction is almost preserved at 4 kHz, it is concluded that small fenestra stapedectomy is a useful technique in all age groups.
The ınfluence of age on bone conduction threshold changes following small fenestra stapedectomy
Keywords: Anestezi; Geriatri ve Gerontoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Onkoloji; Ortopedi; Cerrahi