Türkiye'deki psikiyatristlerin hasta-hekim ilişkisinde gizlilik hakkında görüş ve tutumları - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Hasta-hekim ilişkisinde "gizlilik" (confidentiality) çağdaş etik literatüründe çok tartışılan konulardandır. Özellikle iletişim ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte psikiyatri pratiğinde de gizlilikle ilgili olarak etik sorunlar ortaya çıkmaktadır. 67 sorudan oluşan yarı-yapılandırılmış bir anket formuyla psikiyatristlerin sosyo-demografik verileri ve teorik, felsefi, psikiyatrik yönelimleri ve bazı etik ikilemler hakkında görüş ve tutumları sorulmuş ve toplam 12 sorunun cevapları ele alınmış olup diğer sorular başka incelemelerin konusu yapılacaktır. Ülkemizdeki psikiyatristlerin eğitim amacıyla hasta hekim ilişkisinin video gösterimini % 77, ensest vakasının adli birimlere bildirimini % 54, canlı yayında TV veya radyoda hasta hekim ilişkisinin gerçekleşmesini % 27, HIV (+) hastanın durumunu eşine bildirmeyi % 63 oranında onayladıkları saptanmıştır. Hasta-hekim ilişkisinde gizlilik konusundaki yaklaşımlarında psikiyatristlerin bazı sosyo-demografık ve teorik, mesleki yönelim farklılıklarına göre, istatistiksel derecede anlamlı farklar gösterdikleri bulunmuştur. Hekimler tanımlanan örnek olaylarda kamu yararı olduğu durumlarda gizliliğin sınırlarını esnek tutmaktadırlar. Fakat kitle iletişim araçlarında hastaların gizliliğinin zarar görebileceği durumları onaylamamaktadırlar.

In this study, views and attitudes of psychiatrists about some ethical dilemmas containing problems related with confidentiality in physician-patient relationship is surveyed. A semi-structured questionnaire, which contains 67 questions asking to psychiatrist's sociodemografic statues, questions about some ethical dilemmas and about theoretical, philosophical, and psychiatric views, was used and totally aforementioned 12 questions were subjected for this article. 77 % of psychiatrists accepted the demonstration of patient-physician interview for educational purposes as ethical. 54% of them thought that giving the information of an incest case to legal units are ethical. 27 % of them found interview with a patient in a TV or radio live programme as ethical. And 63 % of them thought that the situation of HIV (+) patient should be talked to his or her partner. Views and attitudes of psychiatrists about confidentiality are found to be significantly different according to their some sociodemographic variables and theoretical, philosophical, psychiatric views. Physicians take the borderlines of confidentiality in situations where the benefit of society overweights. But when as the programms in mass media considered, psychiatrists do not accept the situations challenging the confidentiality as ethical.
Views and attitudes of Turkish psychiatrists about confıdentiality in physician-patient relationship
Keywords: Tıbbi Etik; Psikiyatri