Mediating effect of organizational trust and knowledge sharing behavior on the relationshıp between organizational justice and contextual performance: a case of auditing sector - Paçacı, Yasemin (My University, 2019)
İsteğe bağlı davranışlar günlük çalışmaların çok önemli bir kısmını oluşturduğu için çalışanların organizasyonlardaki bağlamsal performansı, performansın kritik bir yönünü oluşturmaktadır. Zorunlu görev gereksinimlerinin ötesine geçen gönüllü davranışlar firmanın genel etkinliği için kritik bir unsurdur. Buna rağmen, bu konu hakkındaki çalışmalar çok kısıtlı kalmaktadır. Buna ek olarak, örgütsel adalet ve örgütsel güven, adil ve sakin bir çalışma ortamı sağlamak için giderek daha önemli bir unsur haline gelmiştir. Bunlar, çalışanların performansını ve çalışma isteklerini etkiledikleri için firmalar adına çok önemlidir. Bununla birlikte, çalışanlar arasındaki bilgi paylaşım davranışı da her zamankinden daha kritik bir hale gelmiştir. Bunun nedeni organizasyon, çalışanlarından ancak aralarındaki bilgi akışı yüksek seviyeye ulaştığında yüksek faydayı sağlayabilir. Bu araştırmanın temel amacı İstanbul/ Türkiye’deki denetim sektörü çalışanlarının örgütsel adalet, örgütsel güven, bilgi paylaşım davranışı ve bağlamsal performansları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Toplam 173 denetçi tarafından sağlanan verilere dayanarak, örgütsel adaletin, örgütsel güven ve bilgi paylaşım davranışı aracılığıyla bağlamsal performans üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.

The contextual performance of employees in organizations is a crucial aspect of performance since discretionary behaviors constitute a very important part of the daily work. There is currently a limited understanding of the voluntary behaviors that organizations take beyond their mandatory task requirements, though these are critical elements for the overall effectiveness of the company. In addition to that, organizational justice and organizational trust increasingly become an essential element to sustain a fair and calm work environment. They are very critical for organizations since they affect both employees’ performance and their willingness to work. On the other hand, knowledge sharing behavior among employees also became more critical than ever as organization can have maximum benefit from their employees only if the flow of information among them reaches at maximum levels. The main objective of this research is to analyze the relationship within organizational justice, organizational trust, knowledge sharing behavior, and contextual performance among employees in the auditing sector in İstanbul/ Turkey. Based on the data provided by the total of 173 auditors, it is concluded that organizational justice has a significant and positive effect on contextual performance through organizational trust and knowledge sharing behavior.
Keywords: Bağlamsal Performans Organizational Justice; Bilgi Paylaşım Davranışı; Contextual Performance; Knowledge Sharing Behavior; Organizational Trust; Örgütsel Adalet; Örgütsel Güven